Vajon pirítva is isteni a gnocchi – Parmezán és fokhagyma gazdagítja az ízét
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A gnocchi a világ egyik legegyszerűbb étele, amelyet úgy tehetünk izgalmassá, ha különféle módokon készítjük el.
Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor hullafáradtan hazaesünk a munkából és leginkább egy könyvvel a kezünkben szeretnénk elnyúlni a kanapén, vagy csak úgy bámulni magunk elé a messzeségbe, de nem lehet, mert vacsorát kell főzni. Méghozzá gyorsan, és persze az sem árt, ha finomat.
Ilyenkor a legtöbbször valamilyen tésztaétel jut eszembe, csak kifőzöm, szószt készítek hozzá és már tálalhatom is. Hasonló elven alapul a gnocchi is, igaz, itt magát a gombócot is érdemes házilag készíteni, de még így sem tart tovább háromnegyed óránál a főzés. A nyers gombócokat most ráadásul a gyors főzést követően vajon, serpenyőben, kívül ropogósra, belül puhára sütjük, utána ízesítjük.
Fokhagymás, parmezános gnocchi
Hozzávalók 4 adaghoz
- 700 gramm gnocchi
- 0.5 teáskanál só
- 3 evőkanál vaj
- 5 gerezd fokhagyma
- 0.5 teáskanál paprikapehely
- 40 gramm parmezán (reszelt)
- ízlés szerint bazsalikom (friss)
Elkészítés:
Főzzük ki a gnocchikat lobogó sós vízben. Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben. Adjunk hozzá fokhagymát és paprikapelyhet, és addig hevítsük, amíg illatozni nem kezd. Ekkor vegyük ki a fokhagymát a serpenyőből, tegyük félre, a serpenyőt vegyük le a tűzről, de a fokhagymás vajat hagyjuk benne. Tegyük bele a gnocchit, és nagy lángon, gyakran kevergetve pirítsuk 5 percig. Tegyük vissza a fokhagymát, a parmezán felét, és gyorsan keverjük össze, hogy a parmezán mindenhol bevonja a gnocchit.
A kész gnocchit szedjük ki a serpenyőből, tálaláskor szórjuk rá a maradék parmezánt és ízlés szerint bazsalikomot.
Fotó: Getty Images