Pikáns krumplipüré friss petrezselyemmel: önálló fogásként is megállja a helyét

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A gyerekeim nagyon szeretik a krumplipürét. Bármennyire is azt gondolnánk, hogy a gyerekek kedvence kizárólag a sült krumpli, nálunk ez egyáltalán nem így van. 

Egy időben nem telt el vasárnap rántott csirke nélkül. Ehhez kétféle köret dukált: vagy kukoricás rizs, vagy krumplipüré. Egy idő után, amikor megkérdeztem, hogy mit ennének szívesebben, a mérleg nyelve a krumplipüré irányába billent. Úgyhogy sok-sok gyakorlás és próbálkozás után megalkottam a szerintem legfinomabb krumplipürét, ami nemcsak köretként, hanem egytálételként is megállta a helyét. 

Jó tudni: tejfölösen is lehet

A krumplipüré készítését anyukámtól tanultam, ő nemcsak vajat és tejet, hanem tejfölt is tesz hozzá. Nálunk a tejfölnek amúgy is kiemelt szerepe van a konyhában, nem volt kérdés, hogy a krumplipürében is helyet kap. Ettől még krémesebb, még komplettebb, én általában már magában megeszem a nagy részét. Igazából a hozzávalókat is érzésre tettem bele, addig, míg finom, krémes állagot nem kaptam. A tejföllel kell egyedül vigyázni, mert nem szabad, hogy domináljon az íze. 

Ez a változat most kicsit kevésbé gyerekbarát, mert fokhagymás, a színét pedig petrezselyemmel dobtam fel. Ez csak vajjal és kis tejjel készül, a tejfölt kihagyhatjuk belőle. 

Fokhagymás-petrezselymes krumplipüré

krumplipüré petrezselyemmel és fokhagymával recept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 0.5 kilogramm krumpli
  • 30 gramm vaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 marék petrezselyem (apróra vágva)
  • ízlés szerint
  • 1.5 deciliter tej
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit jól mossuk, hámozzuk meg, majd kockázzuk fel. Öntsünk rá annyi vizet, amennyi épphogy ellepi, majd sózzuk, és lassú tűzön tegyük fel főni.

Ha megpuhult, öntsük le róla a felesleges vizet, tegyünk rá vajat, öntsünk rá tejet, és krumplinyomóval addig nyomjuk, amíg krémes nem lesz.

Ízlés szerint fokhagymanyomóval nyomjuk pépesre vagy késsel daraboljuk apróra a fokhagymát, majd keverjük a püréhez. A petrezselymet is vágjuk apróra, majd szórjuk a krumplipürébe.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük