
Fokhagymás tejben pácolt csirkemell: a pirosra sütött húst az olvadt sajt koronázza meg

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Édesburgonyás curry csicseriborsóval: mogyoró roppan benne

Egyszerű répás-gyömbéres salátaöntet: bármilyen zöldséget feldob

Maradékmentő pirított rizssaláta: tápláló vacsora 20 perc alatt

Csokoládéba mártott, mogyoróvajas keksz: liszt- és cukormentes recept

Krémes, tejszínes-brokkolis csirkemell: isteni ebéd fél órán belül
A csirkemell omlós és ízletes lesz a fokhagymás, tejes pácnak köszönhetően.
A fokhagymás, tejes pác nagyon kedvelt a magyar konyhában, a hagyományos kedvenc, a vasi pecsenye is így készül, a pác szó szerint csodát tesz a hússal. A fokhagyma zamata kellemesen átjárja, nem túl intenzíven, mégis érezhető, a tejtől pedig vajpuha lesz, szétolvad az ember szájában a hús. A legjobb, ha egy éjszakát pihennek a pácban a szeletek, de néhány óra is megteszi.
A sütés máshogy történik, mint a vasi pecsenyénél, bundát nem kap a hús. Amivel ínycsiklandóbbá lehet tenni, az a sajt, ezt csak utolsó mozzanatként szórd a szeletekre. Tökéletes ebéd az így készült csirkemell, kínálj mellé salátát vagy más köretet. Ha pedig szeretnéd, csirkehús helyett pulykával is elkészítheted az ízletes fogást.
Fokhagymás tejben pácolt csirkemell

Hozzávalók 4 személyre
- 80 dekagramm csirkemellfilé
- 2 gerezd fokhagyma
- só és bors ízlés szerint
- 5 deciliter tej
- 1 teáskanál vaj
- 10 dekagramm sajt
- 1 deciliter száraz fehérbor
- kevés olaj
Elkészítés:
A csirkemellfilét vágjuk 2 centiméter vastagságú szeletekre (vagy hagyjuk egészben), majd mindkét oldalán fűszerezzük sóval és borssal.
A tejet öntsük tálba, a megpucolt fokhagymát reszeljük bele, majd a csirkemellszeleteket helyezzük a tejbe, fedjük le és tegyük hűtőbe néhány órára, de egy egész éjszakát is pihenhet benne.
A vajat és az olajat egy serpenyőben forrósítsuk fel, majd helyezzük bele a hússzeleteket, mindkét oldalán süssük pirosra őket. Öntsük alájuk a bort és lefedve addig pároljuk, míg a folyadék elpárolog, közben néha fordítsuk meg a húst. Ha elfőtt az összes folyadék, de a hús még nem készült el, akkor kevés víz vagy bor kerülhet még alá.
Amikor a hús megpuhult, szórjuk rá a reszelt sajtot és még 5-10 percig lefedve hagyjuk kis láng felett, hogy a sajt ráolvadjon a húsra.
Az elkészült húst kínáljuk salátával vagy más tetszőleges körettel.
Fotó: Getty Images