Házi fűszervaj percek alatt: húsok mellé is isteni
A legtöbb húst, de főként egy jó steaket megillet egy fenséges fűszervaj is, amely megkoronázza. Ezúttal egy korianderes, fokhagymás fűszervajreceptet mutatunk.
Ha gyorsan és egyszerűen készítenél egy ízletes fogást, ezt a csirkemellreceptet mindenképp próbáld ki: rizs, saláta vagy krumplipüré mellé is tökéletes választás.
A hús nagyon szaftos és omlós lesz, köszönhetően a vajnak és a magas lángon, gyorsan történő sütésnek. Hogy igazán finom legyen, jó sok zöldfűszerrel is dörzsöld be, mielőtt a serpenyőbe dobod, a végén pedig rengeteg fokhagymával koronázd meg.
Hogy egy kevés szósz is legyen a hús mellé, használj alaplevet vagy fehérbort is: ez egyrészt feloldja a serpenyő aljára ragadt pörzsanyagot, amitől sokkal finomabb lesz az étel, másrészt átjárja a csirkemellet kívül, belül, úgy az még szaftosabb lesz.
A csirkemellfiléket tisztítsuk meg, ha szükséges, majd vágjuk őket hosszában félbe, hogy 4 vékonyabb szeletet kapjunk. Itassuk fel róluk a nedvességet, majd mindkét felüket sóval, borssal és a szárított zöldfűszerekkel ízesítsük.
Az olívaolajat forrósítsuk fel egy grillserpenyőben, majd nagy lángon süssük a csirkemelleket oldalanként 5-8 percig, míg megpirulnak és belül is szinte teljesen átsülnek. A belső hőmérsékletük 72 fok körül legyen. Szedjük őket egy tányérra, takarjuk le.
A vajat és az alaplevet (vagy fehérbort) tegyük ugyanebbe a serpenyőbe. Várjuk meg, míg a vaj elolvad, a lé pedig feloldja az esetlegesen leragadt pörzsanyagokat. Ekkor adjuk hozzá a zúzott fokhagymákat és a petrezselymet, majd 1 percig pirítsuk, míg illatozni nem kezd.
Tegyük vissza a csirkemelleket a serpenyőbe (a kiengedett levével együtt), kanalazzuk rá a szószt, majd melegítsük vele össze 2-3 perc alatt, míg belül is teljesen átsül.
Rögtön kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu