Serpenyőben pirult, fokhagymás káposzta: tökéletes köret húsok mellé

5
Nyomtatás
fokhagymas-kaposzta
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Gyorsan és egyszerűen készül a serpenyős, pirított káposzta, amelynek a fokhagyma és a chili a lelke.

Ha egy kicsit különlegesebb és egészségesebb köretet keresel, ez a pirult, dinsztelt káposzta a tökéletes választás! A fokhagymával és chilivel pirított fehér- és kelkáposzta gyorsan, kevés munkával készül, és akkor az igazi, ha picit karamellizálódik, és egyszerre puha, de azért itt-ott még roppanós.

Hogy igazán finom legyen, vaj és olaj keverékén pirítsd a káposztát, mindkettő pluszízzel ruházza fel. A dinsztelt, enyhén karamellizált hagymát sem érdemes kihagyni alóla, a chilit pedig bátran, ízlés szerint adagold, nagyon jót tesz az édeskés káposztának a csípős ellensúly.

Természetesen egyfajta káposztából is készülhet a köret, ha csak fehéret, vagy csak kelt használnál, úgy is tökéletes lesz.

Fokhagymával pirult káposzta

fokhagymas-kaposzta2

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 ek. vaj
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 0.5 fej káposzta
  • 0.5 fej kelkáposzta
  • 2 ek. víz
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. friss, aprított petrezselyem
  • ízlés szerint só, bors
  • 0.5 tk. chilipehely
Recept idők

Elkészítés:

A káposzták külső, csúnya leveleit távolítsuk el, a torzsájukat vágjuk ki, majd vágjuk őket csíkokra. Alaposan mossuk át, majd csöpögtessük le.

A hagymákat hámozzuk meg, a vöröset vágjuk félbe, majd hajszálvékony szeletekre, a fokhagymát reszeljük le. A petrezselymet aprítsuk össze.

Készítsünk elő egy nagy, széles, mély serpenyőt. Adjuk hozzá a vajat és az olajat, majd forrósítsuk fel. Dobjuk rá a vöröshagymát, majd közepes lángon dinszteljük addig, míg áttetsző, puha nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a káposztákat, és magas lángon, 4-5 percig kevergetés mellett pirítsuk.

Mehet rá a fokhagyma, só, bors és chili is, és kevergetés mellett pirítsuk további 8-10 percig, míg egy kis színt kap és megpuhul, enyhén karamellizálódik.

Öntsük rá a vizet, keverjük egybe, oldjuk fel vele az esetlegesen leragadt, pirult hagyma- vagy káposztadarabokat. Pirítsuk még 2-3 percig, közben ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, adjuk hozzá a petrezselymet is.

Ha eléggé pirultnak és puhának ítéljük, húzzuk le a tűzről, és rögtön kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon