Isteni dinsztelt vörös káposzta: sültek mellé kötelező kísérő

dinsztelt-kaposzta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A dinsztelt vörös káposzta nemcsak a Márton-napi liba kedvenc kísérője, hanem a karácsonyi, ünnepi húsoké is. Ezúttal egy könnyen és gyorsan elkészíthető változatot mutatunk.

A párolt lila káposzta sokunk egyik kedvenc körete, amely Márton-nap elmúltával is népszerű. Élénk színe és édeskés, fűszeres íze az ünnepi asztal bármely főétele mellett megállja a helyét, legyen szó kacsáról vagy más sültes kínálatról. 

Az elkészítése is egyszerű, mivel mindössze káposztára, vajra, cukorra és balzsamecetre van hozzá szükség.

Dinsztelt vörös káposzta

dinsztelt-kaposzta

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 ek vaj
  • 0.5 fej vörös káposzta
  • 2 ek cukor
  • 60 ml balzsamecet
  • só, bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A vörös káposztát vágjuk fel 2,5 cm-es csíkokra. 

Egy közepes vagy nagyobb lábosban olvasszuk fel a vajat közepes lángon. 

Ezután adjuk hozzá a vékony szeletekre vágott vörös káposztát és alaposan forgassuk össze a vajjal. 

Addig pároljuk, amíg a káposzta kissé megfonnyad. Ez kb. 10 perc.

Ezután szórjuk meg cukorral és alaposan keverjük át, hogy a cukor meg tudjon karamellizálódni, majd adjuk hozzá a balzsamecetet is. 

Forraljuk össze, vagy vegyük le takarékra a lángot avagy a hőfokot, és lefedve, kb. 40 perc alatt pároljuk meg a káposztát. Időnként keverjük meg, nehogy leégjen.

A káposzta akkor lesz kész, ha gyendégen megpuhul, de semmi esetre sem fő pépessé.

Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd melegen vagy akár hidegen is tálalhatjuk, mert ez a köret minden változatban tökéletes!

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük