Nagyiféle sárgabarackos süti villámgyorsan: mérd ki bögrével a hozzávalókat
Könnyű, légies lesz a sárgabarackos süti, ha a tésztájába joghurtot is keversz.
A fordított sütik különösen Franciaországban örvendenek nagy népszerűségnek, pedig a tarte tatin egy véletlen balesetnek köszönhetően született meg. Stéphanie Tatin a hotelükben nagy sietségében leejtette az almatortát, amit gyorsan megfordított, hogy leplezze a balesetet. A vendégeknek annyira ízlett a süti, hogy gyorsan híre ment.
Azóta a fordított sütit készítik kevert, pite- vagy leveles tésztából is, és szinte bármilyen gyümölcs kerülhet rá. Bár a sütemény elkészítése látszólag bonyolult, valójában könnyen megbirkózhatsz vele, még akkor is, ha kevésbé vagy gyakorlott a konyhában.
A süti szaftos és omlós, a sárgabarack pedig enyhén karamellizálódik a sütés során, fokozva az ízek intenzitását. Langyosan, fagyival tálalva a legfinomabb.
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, és készítsünk elő egy közepes méretű, kerek sütőformát.
Kezdjük a gyümölcsös réteggel: az alját kenjük ki jól a vajjal, majd egyenletesen szórjuk meg a barna cukorral. A megmosott, lecsepegtetett sárgabarackot vegyük ketté, a magokat távolítsuk el, és rendezzük el a sütőformába.
A tésztához a tojásokat üssük egy tálba, adjuk hozzá a kétféle cukrot, az olajat, a citrom reszelt héját, és jól keverjük ki. Egy másik tálban vegyítsük a lisztet, a sütőport és sót. A száraz hozzávalókat fokozatosan dolgozzuk hozzá a tojásos keverékhez. Sima, homogén masszát kell kapnunk.
Öntsük a tésztát a gyümölcsre, és süssük körülbelül 35-40 percig, vagy amíg a süti teteje szép aranybarna lesz, a tészta pedig megszilárdul. Ellenőrizzük, mielőtt kivesszük a sütőből, szúrjunk bele egy fogvájót vagy tűt. Ha szárazan jön ki, biztosan elkészült. Pihentessük kicsit, majd borítsuk egy tányérra úgy, hogy a gyümölcsös réteg kerüljön felülre.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu