Krémes, mentás forró csoki: ebbe tedd a karácsonyról megmaradt csokikat
Ha tél, akkor forró csoki minden mennyiségben! A sűrű, lágy, mentás változat hideg esték nagy kedvence.
Karamellszósz és meleg tej: csak ennyi kell a boldogsághoz, vagy egy buckózós estéhez. A forró, édes italt könnyedén elkészítheted, és nagyon jól fog esni a hideg napokon.
A szósz összeállítása gyerekjáték: csak cukrot kell karamellizálni, majd felönteni tejszínnel, és kész is a karamellönteted. Cukorból használhatsz fehéret és nádat is, de előbbivel könnyebb dolgod lesz, mert rögtön látni fogod a színén, mikor van kész.
Ha felturbóznád a karamellt, mehet bele egy kevés vanília, de akár még whisky is, az alkoholos változatot karácsonyestére ajánljuk.
Készítsük el a karamellszószt: a vizet és a cukrot tegyük egy lábasba, majd kezdjük el melegíteni közepes lángon. Ahogy a cukor fokozatosan olvad, rázogassuk meg a lábast, de ne keverjük. Addig főzzük, míg aranybarna nem lesz, de vigyázzunk, mert könnyen megég. Ha elérte a kívánt színt, adjuk hozzá a tejszínt, a vaníliát és a sót, vigyázzunk, mert bugyogni fog. Egy habverővel gyorsan keverjük össze, majd húzzuk le a tűzről. (Ha nem látjuk elég sziruposnak, még főzzük picit.)
A tejet forrósítsuk fel egy kis lábasban, míg gyöngyözni nem kezd. Közben kanalazzunk a karamellszószból a pohárba/bögrébe. Öntsük fel a forró tejjel, keverjük el benne, majd tejszínhabbal és szerecsendióval megszórva kínáljuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu