Foszlós fahéjas tekercs, a tökéletes karácsonyi reggeli

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Nem elég, hogy szenteste túltoltuk a bejglit és a rántott halat, másnap reggel még súlyosbítsunk a helyzeten egy jó adag édes kelt tésztával, komolyan? Igen, pontosan ezt fogjuk tenni.

Az amerikai fahéjas tekercs sokban különbözik a mi csigánktól: puha, gazdagon vajas kelt tésztából készül, a csigákat pedig nem szellősen, hanem szorosan egymás mellé szuszakolva sütik meg. Így kelés közben összetapadnak, magasak lesznek, és gyönyörűen foszlanak, ahogy széthúzzuk őket.

Ha karácsony reggelén nem akarok sokat melózni vele, akkor este állítom össze a tekercset, beteszem éjszakára a hűtőbe, és reggel sütöm ki. Így friss, langyos, illatos süteményre ébred a család, ami nemcsak felemelő, de igazán kényelmes dolog.

Egyébként is a fahéj már önmagában karácsony illatú, de nyugodtan húzhatunk lapot 19-re, és tehetünk bele mézeskalács fűszerkeveréket, kandírozott narancsot, vagy bármit, amitől még ennél is karácsonyibb lesz ez a sütemény.

Fahéjas tekercs

DSC 2959

Hozzávalók 10 adaghoz:

  • 2 deciliter tej
  • 1 darab tojás (egész)
  • 3 darab tojás (sárgája)
  • 7 gramm porélesztő
  • 1 kávéskanál
  • 3 evőkanál cukor
  • 60 gramm vaj
  • 500 gramm liszt
  • 30 gramm vaj a töltelékhez
  • 100 gramm cukor
  • 1 evőkanál fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A tejet meglangyosítom, hozzákeverem a 3 evőkanál cukrot és az élesztőt. Egy nagy keverőtálba öntöm, beleütöm a tojást, majd a sárgákat is. Hozzászórom a lisztet és a sót, elkeverem, majd felolvasztom a vajat, és azt is beledolgozom. Sima felületű tésztát gyúrok belőle, és letakarva egy órán át kelesztem. A töltelékhez használandó vajat kiveszem a hűtőből, hogy kenhető állagú legyen.

Amikor megkelt a tészta, ujjnyi vastag téglalapot nyújtok belőle. Megkenem a szobahőmérsékletű vajjal, összekeverem a 100 gramm cukrot a fahéjjal, és megszórom. Feltekerem, és kétujjnyi vastag szeleteket vágok a tekercsből.

A csigákat szorosan egymás mellé egy kivajazott szögletes tepsibe vagy formába helyezem. Ha másnap reggel akarom megsütni, akkor ezen a ponton jól lefedem fóliával és beteszem a hűtőbe. Ha rögtön kisütném, akkor letakarva, szobahőmérsékleten kelesztem még fél órát. 180 fokosra előmelegített sütőben nagyjából 30 perc alatt sül meg.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük