Foszlós, laktató krumplis kenyér: napokig megőrzi a puhaságát
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Már egy kis adag főtt krumpli is csodát tesz a kenyér tésztájával: sokkal puhább lesz tőle.
Sokszor annyival egyszerűbb házilag kenyeret sütni, mint lemenni a boltba - a tényleges munka nem több vele 20 percnél, az idő legnagyobb részében csak pihen a tészta. Egyetlen egy hátulütője van: 3-4 óra kell neki, mire teljesen elkészül, ezért éhesen, este már nem érdemes nekiállni.
Az alábbi kenyérnek az a különlegessége, hogy krumplival gyúrt tésztával készül, ettől még puhább és laktatóbb lesz, több nap után sem szárad ki. A főtt burgonyát össze kell törni, majd a többi hozzávalóhoz adni, a dagasztás során szépen elvegyül a tésztában. Ha dagasztás, kelesztés nélküli krumplikenyeret sütnél, akkor pedig ezt a receptet ajánljuk.
A lisztet mindig kisebb adagokban érdemes adagolni, nem szabad túl sokat használni, mert akkor tömör, száraz lesz a tészta, de az sem jó, ha ragacsos marad - akkor az igazi, amikor lágy és puha, de már könnyedén lehet vele dolgozni.
Krumplis kenyér
Hozzávalók 1 darabhoz
- 200 gramm krumpli
- 80 milliliter főzővíz
- 125 milliliter tej
- 50 gramm vaj
- 1 evőkanál cukor
- 1.5 teáskanál só
- 0.5 evőkanál porélesztő
- 1 darab tojás
- 450 gramm liszt
Elkészítés:
A krumplit pucoljuk meg és vágjuk kockákra, majd tegyük fel annyi vízben főni, amennyi ellepi. Addig főzzük, míg jó puha nem lesz, majd szűrjük le, de a főzővizéből tegyünk félre 1 decilitert. Krumplinyomóval törjük alaposan össze, majd tegyük félre hűlni.
Közben egy kis lábasban melegítsük össze a tejet, a vajat, a cukrot és a sót. Ha a vaj elolvadt, vegyük le a tűzről, majd keverjünk bele 80 milliliter főzővizet. Ha nagyon forró a keverék, hagyjuk picit hűlni.
Ha langyosra hűlt, öntsük át egy tálba, majd adjuk hozzá az élesztőt, keverjük el benne, majd üssük bele a tojást is. Keverjük alaposan össze, majd forgassuk bele az összetört krumplit is.
Kisebb adagokban adjuk hozzá a lisztet, nem biztos, hogy az összesre szükség lesz. Akkor jó, ha szépen összeáll a tészta, de még lágy, puha. Borítsuk ekkor lisztezett felületre, majd 6-8 percig dagasszuk. Tegyük a tésztát kiolajozott tálba, picit forgassuk meg benne, majd fedjük le egy tiszta konyharuhával, 1-2 óráig pihentessük.
Borítsuk ki a tésztát lisztezett felületre. A kezünkkel húzzuk ki négyzet alakra, az első harmadát hajtsuk be, majd a másik felét is hajtsuk rá a tésztára úgy, hogy fedjék egymást a rétegek. A tészta széleit nyomkodjuk össze.
Tegyük a kenyeret egy kivajazott, 13x23 centiméteres kenyérformába. Fedjük le, hagyjuk így is pihenni 30 percet.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Toljuk a kenyeret a sütőbe, 30-35 percig süssük, míg aranybarna nem lesz a teteje.
Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors