Főtt, omlós marhahús selymes almaszósszal: liszt nélkül sokkal finomabb

főtt marha almaszósszal cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Szerintem nagyon fontos dolog az ételek iránt érzett nosztalgia. Ha szép emlékeink vannak egy fogással kapcsolatban, akkor azért kell újrakészíteni őket, ha pedig rosszak, akkor éppen azért.

Ahogy lehet finom a kelkáposztafőzelék, a finomfőzelék és az összes többi gyerekkori rémálmunk, úgy érdemes foglalkozni a főtt marha mellé adott gyümölcsszósz kérdésével is.

Több baj is volt vele a menzán. Először is maga a hús, amihez kaptuk, mócsingos, rágós volt, ezt igyekezett volna elfedni a gyümölcsszósz, de hiába. A meggyből vagy almából készült lisztes-vizes, túlédesített szmötyi maga is olyan rossz volt, hogy inkább egyenesen a krumplipürére kértük. Úgy is elég bizarr étel lett a dologból, de úgy fogyaszthatóbbnak bizonyult.

Nincs szükség a lisztre

Ezeket a tényeket figyelembe véve nem nehéz ezt a fogást jól elkészíteni: finom főtt marha kell hozzá, a mártáshoz pedig nagyon enyhén ízesített gyümölcs és semmi liszt. Ha ugyanis nem spórolunk a gyümölccsel, viszont kevesebb folyadékot adunk hozzá, akkor semmi szükség nem lesz a lisztes sűrítésre.

A legjobb főtt marha lábszárból, stefániából vagy szegyből lesz, persze úgy a legjobb, ha már belevágunk, hogy egy leves is lesz belőle.

Főtt marhahús almaszósszal

főtt marha almaszósszal  kicsi

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 500 gramm marhahús (lásd feljebb)
  • 4 darab alma
  • 0.5 darab citrom
  • 4 darab szegfűszeg
  • 1 darab gyömbérszelet
  • ízlés szerint cukor
  • 0.75 deciliter tejszín
Recept idők

Elkészítés:

A marhahúst puhára főzzük. Az almát megpucoljuk, a magházát eltávolítjuk, feldaraboljuk. Egy kis lábosban vajat olvasztunk, rádobjuk az almát, ráfacsarjuk a citromlevet, kicsit pároljuk, majd felöntjük a hús főzőlevével, teszünk mellé szegfűszeget és egy szelet gyömbért is. Puhára főzzük, majd kidobjuk a fűszereket, és egy löttyintésnyi tejszínnel összeturmixoljuk. Ízlés szerint cukrozni is lehet.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük