Könnyű, friss almazselé: a recept egyenesen Franciaországból származik

almazselé cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Se nem lekvár, se nem dzsem, ez egy könnyű zselé, ami almából készül és remek kiegészítője a reggeliknek.

Ez a könnyű, édes, friss almazselé egyenesen Franciaországból érkezett egy régi barát bőröndjében, a recepttel együtt. Mivel a készítője, aki születésem óta ismer, körülbelül mindenhez ért és több nyelven beszél megtévesztő tökéletességgel, egyáltalán nem lepett meg, hogy még almazselét is képes készíteni, holott ez egy viszonylag macerás munka. Sőt, ami külön mesterségnek számít, hogy képes volt elszállítani egészen Budapestig sérülés és csöpögés nélkül.

Az almákat meg kell főzni, majd át kell préselni egy szűrőn. A levét egy éjszakán át kell pihentetni, majd cukorral és agaragarral újraforralni, ekkor mehet az üvegekbe. Az agaragar, ha valaki még nem hallott volna róla, nem egy kutyafajta, hanem egy vegán zselésítő anyag, különösen azok kedvelik, akik nem szeretnének állati eredetű porokat a zseléjükbe tenni.

Nálunk ez a zselé valamiért még nem jött divatba, pedig létező dolog, ugyanúgy eszik, mint a lekvárt - kenyéren, pirítóson, reggelire.

Almazselé (Gelée de pommes)

almazselé kis

Hozzávalók 20 decihez

  • 5 kilogramm alma
  • 1 kilogramm körülbelül cukor
  • 3 gramm agaragar
Recept idők

Elkészítés:

Az almákat négy darabba vágjuk, szárukat eltávolítjuk, de a héjat és a magházat meghagyjuk. Lábosba tesszük, annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje, felforraljuk és 12 percig főzzük. Azonnal egy másik lábos fölé helyezett szűrőbe öntjük, és átpréseljük a levét. A levet egy éjszakát pihenni hagyjuk, majd másnap lemérjük a kapott levet. Annyi cukrot adunk hozzá, amennyi a lé lett, majd az agaragart is belekeverjük. (A fent leírt mennyiség egy liter léhez van számolva, ha több vagy kevesebb lett, aszerint igazítsuk az agaragar mennyiségét.)

Tíz percig nagy lángon forraljuk, közben időnként megkeverjük. Forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk. 

Tehetünk bele kevesebb vagy több cukrot is, ez nagyban függ az alma édességétől is.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük