Francia csokis-mogyorós keksz diétás verzióban, ultragyorsan - IR-kompatibilis
IR-kompatibilis csokis süti, tele harapnivaló finomságokkal

7
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Szereted az olyan sütiket, amikre ráharapni is jó, és rágni is van mit bennük? Akkor neked éppen erre a kekszfélére van szükséged! Ráadásul kikísérleteztük a diétás, szénhidrátcsökkentett verziót, úgyhogy még lelkiismeret furdalást sem kell érezned közben.

Ez a süteményt évek óta készítem, főleg akkor, ha gyorsan szeretnék valami finom, és egészséges kekszet összedobni. Eredetileg ez a francia csokis-mogyorós keksz lenne, csakhogy jött egy fordulat az életemben, amikor úgy döntöttem, hogy szebb az élet karcsún, de én legalábbis feltétlenül szebb vagyok. Innentől viszont már a cukor, és a méz sem fért bele a receptbe. A minőségi étcsokit végül mégis benne hagytam, mint kompromisszumot.

A mai süti tésztáját nagyjából annyi idő alatt dobtam össze, amíg megmelegedett ebédre a bableves, ami után szerettem volna valami édességet, és amíg a levest bekanalaztuk, meg is sült. Tényleg ultragyors, és nagyon izgalmas sütemény.

Izgalmak belül

A pár alap dolgon kívül, amit mindenképp bele kell tenni, beleszórhatunk még minden finomságot, amit otthon találunk, és el tudjuk képzelni sütiben. Nekem maradt még karácsonyról szárított gyömbérem és narancshéjam, és került bele egy kis durvára vágott dió és mogyoró is. A nagy trükk viszont az, hogy eleve zabpehely alapú müzlivel készítem, amiben már eredetileg is mindenféle finomság van, a mogyoróról a mazsolán át a manduláig, kókuszig. A sok különböző íz és állag egy igazán izgalmas eredményt ad, a csodás illatáról pedig a rum és a vaníliakivonat gondoskodik.

Fotó: Pixabay

Francia csokis mogyorós keksz cukor nélkül

kuki

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 15 dekagramm teljes kiőrlésű liszt
  • 15 dekagramm zabpehely alapú müzli
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 5 dekagramm jó minőségű étcsoki durvára vágva
  • 12 dekagramm eritrit/xilit, esetleg cukor
  • 1 deciliter tej
  • 10 dekagramm vaj
  • 1 opcionáls durvára vágott mogyoró, mandula, mazsola, kandírozott gyümölcsök, bármi
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 1 evőkanál rum/aroma
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

1. Bekapcsoljuk a sütőt 170 fokra.
2. Betesszük egy tálba a vajat és a tejet, olvadásig melegítjük.

3. Kimérjük egy tálba a száraz hozzávalókat, apróra vágjuk a csokit, összekeverjük.

4. Hozzáöntjük a száraz hozzávalókhoz a forró vajas tejet, a vaníliakivonatot és a rumot. Jól elkeverjük, közben a csoki megolvad a forró folyadéktól.

5. Sütőpapírral bélelt sütőlapra két kanál segítségével, egymástól tisztes távolságra halmokat rakunk a masszából. A sztenderd sütőlapra 4x4 sor halom fér. Sülés közben el fognak terülni, nem érdemes foglalkozni a formázásával.

6. Akkor van kész, amikor egy picit elkezd barnulni az alja. Ekkor még egyáltalán nem kemény, figyelni kell, nehogy megégjen.
Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon