Pufi, levegős, fűszeres sajtgömb: a francia konyha kedvenc vendégvárója
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
A gougere, vagyis a franciák légies sajtgömbje az egyik legfinomabb vendégváró, ráadásul egyáltalán nem időigényes az elkészítése.
A profiterolhoz hasonló tésztával rendelkezik ez a habkönnyű francia nassolnivaló, ami tényleg annyira levegős, hogy bármennyit be lehetne falni belőle. Az elkészítése sem bonyolult, egy égetett tésztát kell összeállítani, belekeverni a sajtot, majd formázni és kisütni.
Az egész süteményre maximum 30 percet kell szánni, ráadásul melegen a legfinomabb, úgyhogy hirtelen is meg lehet sütni, ha váratlanul toppan be a vendégsereg. Az alapanyagok listája is egyszerű, a sajtokon kívül biztos, hogy minden megtalálható hozzá otthon.
Fűszeres sajtgömb
Hozzávalók 20 darabhoz
- 0.75 bögre víz
- 70 gramm vaj
- 0.5 teáskanál só
- 1 csipet bors
- 1 bögre liszt
- 4 darab tojás
- 0.75 bögre mozzarella
- 0.5 bögre parmezán
- ízlés szerint petrezselyem
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Egy kis lábasban melegítsük össze a vizet, a vajat, a sót és a borsot. Adjuk hozzá a lisztet, keverjük, míg tésztává nem áll össze. Főzzük további 2 percig, hogy kiszárítsuk a tésztát.
Tegyük a tésztát egy tálba, várjuk meg, míg kicsit hűl, majd egyesével keverjük bele a tojásokat. Adjuk hozzá a mozzarellát és a petrezselymet is, keverjük jól el benne.
2 evőkanál segítségével tegyünk halmokat a tésztából a tepsire, hagyjunk köztük pár centi helyet. Szórjuk meg a tetejüket reszelt parmezánnal.
Süssük őket 10 percig 220 fokon, majd még 20-25 percig 190 fokon, míg aranybarnák nem lesznek. Melegen tálaljuk.
Fotó: Getty Images