Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Pihe-puha almás fánk: őszi fűszerek teszik varázslatossá
Ropogós
Ezért érdemes beszerezni konyhai hőmérőt: a húsok tökéletesre sülnek
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Krémes, csupa csoki torta: cékla tartja szaftosan a tésztát
Illatos fokhagymás rizs: tökéletes köret húsok mellé
Tárkonyos csirkeleves sajtgombóccal: kiadós és finom
Az ősz egyedi aromájú gyümölcsének, a birsnek az egyik legnépszerűbb felhasználási módja,ha birsalmasajtot főzünk belőle
Finom és egészséges csemege, amit a nagyanyáink minden évben elkészítettek. Nem nagy ördöngösség, hisz csak a birs húsa, cukor és citromlé szükséges hozzá. Egyes helyeken durvára vágott diót is adnak hozzá. A téglalap alakú, szeletelhető tömb a hűvös kamrában vagy a hűtőszekrényben sokáig eláll – már ha a család nem jár rá.
Ha a birset nem saját kertben szüreteljük, a piacon vagy a zöldségesnél kemény, sárga színű darabokat válasszunk, ne pedig fonnyadt, barnásra színeződött héjút. (A zöldes példányokat utóérlelni kell, ilyeneket akkor vegyünk, ha hetek múlva lesz csak időnk birssajtot készíteni.)
A birsalmákat felhasználás előtt le kell tisztítani: a piheszőröket papírtörlővel vagy konyharuhával le tudjuk dörzsölni, a maradékot folyóvíz alatt mossuk le. A birsalmasajthoz nem szükséges meghámozni és a magházat kivágni, csak felnégyelni. Tegyük a darabokat egy nagy fazékba és öntsünk rá annyi vizet, hogy épphogy ellepje. Főzzük puhára, majd szűrjük le. (A leszűrt levet is felhasználhatjuk, főzhetünk belőle birszselét.)
A puhára főzött birsdarabokat kétféleképpen pürésíthetjük. Nyomjuk át egy paradicsompasszírozón, hogy megszabaduljunk a magoktól, a magháztól és a héjtól vagy a puhára főzött darabokról húzzuk le a héjat, vágjuk ki a magházat és botmixerrel vagy turmixban pürésítsük.Az így kapott massza az alapja a birsalmasajtnak.
Birsalmasajt
Hozzávalók 8 adaghoz
- 1 kilogramm birsalma
- 1 kilogramm cukor
- 1 darab citrom
Elkészítés:
Hűtsük szobahőmérsékletűre. Ha téglalap alakú tömböket szeretnénk, öntsük fóliával bélelt őzgerincformába. Száraz, hűvös helyen tároljuk két-három napig, majd ha a teteje megszilárdult, borítsuk ki sütőpapírra, hogy a másik oldala is tudjon szikkadni. Minimum egy-két hétig hagyjuk tovább megszilárdulni, közben időnként forgassuk át, hogy minden részét érje levegő, különben befülled és penészesedik.
Ha nincs a lakásunknak olyan pontja, ami az előbbi kívánalmaknak megfelel, a szobahőmérsékletűre hűlt birspürét öntsük inkább egy sütőpapírral bélelt tepsibe, oszlassuk el egyenletesen, körülbelül két centiméter vastagságúra és a sütőben 50 fokon, résnyire nyitott ajtó mellett négy-öt óráig szárítsuk. Miután kivettük, hagyjuk kihűlni és vágjuk kockákra vagy rudakra.
Fotó: Shutterstock