
8 őszi recept sütőtökből: nem csak tepsiben sütve mennyei
A sütőtök nagyon finom önmagában, sütibe vagy főételbe: mutatjuk a legjobb recepteket.
A házi sütőtökpüré készítése a világ egyik legegyszerűbb művelete: mindössze sütőtökre és kevés vízre van hozzá szükséged, és persze turmixgépre, amivel krémesre dolgozhatod őket. Az előre elkészített sütőtökpüré legnagyobb előnye, hogy nem kell minden alkalommal előkészítened, megsütnöd és lepürésítened a tököt, ha olyan ételt vagy desszert készítesz, amelyhez sütőtökpürére van szükség.
Ugyanakkor a házi változattal biztosra mehetsz: nem kerülnek bele felesleges ízesítők vagy cukor, így a saját ízlésed szerint alakíthatod. Az elkészült püréből csomagolj 200-250 grammos adagokat, fagyaszd le, és felhasználás előtt 1-2 órát pihentesd szobahőmérsékleten.
A tököt mossuk meg, töröljük szárazra, vágjuk félbe, egy kanállal kaparjuk ki a magjait, majd dörzsöljük be olívaolajjal.
Vágással lefele helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, takarjuk le alufóliával, tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, és 45-50 perc alatt süssük puhára. Vagyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
Húzzuk le a héját, majd a vízzel együtt tegyük turmixgépbe, és dolgozzuk krémesre. Ha túl sűrűnek érezzük, adjunk még hozzá kevés vizet. Csomagoljunk belőle 200-250 grammos adagokat, és fagyasszuk le, vagy akár azonnal felhasználhatjuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu