Majonézes krumplisaláta sok hagymával, behűtve: így szeretjük a legjobban
A karácsonyi sültek mellé remekül passzol a sok hagymával készült majonézes krumplisaláta.
A hideg saláta nevéből azt hinni, hogy a franciák szüleménye. Igazság szerint semmi köze a majonézes salátának a francia gasztronómiához: eredete a mai napig vita tárgya, sokan úgy vélik, kis hazánk konyhaművészete szülte. Vannak, akik úgy gondolják, az orosz húsos, másik ismert nevén az Olivier-saláta húsmentes változata. Az orosz saláta görög földön és Bulgáriában is kedvelt, hústermékekkel és színes zöldségekkel dúsítva. A kiadós saláta tipikus ünnepi fogás, mely nem hiányozhat a karácsonyi vagy a szilveszteri asztalról.
A hazánkban népszerű franciasaláta tetejére kaszinótojás kerül, úgy sokkal finomabb és kiadósabb. A finomság elkészítése egyszerű, csupán azt a szabályt tartsd be, hogy mindig ugyanakkora mennyiséget használj a zöldségekből. A franciasaláta hűtőben 4-5 napig tárolható, minél tovább áll, annál finomabb lesz, mivel az ízek jól összeérnek.
Franciasaláta:
A krumplit héjastól főzzük meg, majd ha kihűlt, pucoljuk meg, és vágjuk 1x1 centiméteres kockákra.
A megpucolt sárgarépát is vágjuk 1x1 centiméteres kockákra, majd bő vízben főzzük ressre. A ressre főtt répához adjuk hozzá a mirelit zöldségeket, és főzzük 2-3 percig, majd szűrjük le, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Az uborkát és az almát is vágjuk 1x1 centiméteres kockákra.
A lila hagymát vágjuk finomra.
A tejfölt, majonézt, mustárt, sót, borsot, porcukrot és a citrom facsart levét keverjük össze.
A kockára vágott zöldségeket és gyümölcsöt tegyük egy nagy salátástálba vagy jénaiba, majd forgassuk egybe a majonézes öntettel.
Kaszinótojás:
A tojásokat forrásban lévő vízben főzzük 8-12 percig.
A kihűlt tojásokat pucoljuk meg, majd vágjuk félbe, a sárgájukat vegyük ki, és tegyük keverőtálba.
A tojássárgájához a lila hagymát finomra vágva adjuk hozzá a majonézzel, tejföllel, mustárral, sóval és borssal együtt. Az egészet keverjük krémesre, majd töltsük az üresen maradt tojásfehérjébe a krémet.
A töltött tojásokat tetszés szerint pakoljuk a franciasaláta tetejére, fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu