Remegős orosz hússaláta - Az egyszerű fogás elegáns köntösben

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Négy különböző nemzetiség képviselője volt jelen az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta

A gyalogos, a géppuskás, az őrvezető egy padon foglaltak helyet, a hússaláta az asztalon egy tálban.

Elképzelni se tudom, milyen lehetett az a bizonyos orosz hússaláta az afrikai Rakhamarban egy távoli eldugott garnizonban este hét óra tájt. De egészen biztosan nem olyan, mint anyukám decens kis hússalátája, ami a zselatintól peckesen virít a húsvéti ünnepi asztalon és vitán felül gyönyörűséges.

A szép forma titka

Az összetevők tekintetében is visszafogott, apró zöldségek, egy kevés csirkehús, egész tojás és majonéz kerül bele  - házias természetesen. A hűtést követően felveszi a forma elegáns alakját, ízlésesen szeletelhető és tálalható fel. Mindig is imádtam, és ez volt az egyik oka, amiért annyira vártam a húsvéti lakomát.

Rejtő Jenő és az orosz hússaláta

De aztán elolvastam Rejtő Jenő fent idézett regényét,  A három testőr Afrikában-t. Jó képzelőerővel megáldott gyerek lévén a jelenet minden mozzanata megelevenedett és kitörölhetetlenül beleégett az elmémbe: az afrikai forróságban az asztalon szomorkodó löttyedt orosz hússaláta képe, amit az izzadt, poros, ott felejtett légionáriusok falatozgatnak, vagy talán még ők se. Azóta is mindig eszembe jut,amikor anyukám feltálalja a szépen feldíszített oroszt - de hamar el is engedem a dolgot. A gyönyörűséges hússaláta ugyanis annyira finom és pompázatos, hogy még húsmentes elveimből is engedek és eszem belőle. Elvégre húsvét van.

Remegős orosz hússaláta

oroszhus2.gif

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 300 gramm főtt csirkehús
  • 400 gramm burgonya
  • 350 gramm tavaszi zöldségkeverék
  • 1.5 deciliter majonéz
  • 1 zacskó zselatin
  • 4 darab tojás
  • ízlés szerint só és bors
  • 1 evőkanál worcester szósz
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellet alaplében megfőzzük. Én ilyenkor mindig főzök egy csirkehúslevest sok zöldséggel, aprólékkal, és abban főzöm meg a mellhúst, úgy finom szaftos marad, de alaplében főzve is működik.

Mikor a hús megfőtt és kihűlt, kockázzuk fel. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, megmossuk, majd annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. A zöldségkeverékkel ugyanígy járunk el, illetve, ha van párolóedényünk, akkor abban pároljuk puhára. A tojásokat keményre főzzük - forrástól számított 8 perc kell neki. Mikor a tojások kihűltek, pucoljuk meg azokat, és tetejüket csapjuk le egészen a sárgájáig. A fehérjetetőket reszeljük durvára.

Ha minden kihűlt, állítsuk össze a salátát. Egy nagy tálban keverjük össze a csirkehúst, a krumplit, a párolt zöldséget, a házi majonézt, a tojásreszeléket. Ízesítsük sóval, borssal, worcester szósszal.

A zselatint keverjük el a vízzel. Egy lábasban lassan addig melegítjük, míg teljesen fel nem oldódik. Tegyük félre hűlni egy kicsit.

Egy impozáns őzgerincformát béleljünk ki folpackkal. A zselatint keverjük a masszához. A massza felét simítsuk a forma aljára. Sorban rendezzük el az egész tojásokat, majd az egészet fedjük be a massza másik felével. Rázogassuk meg egy kicsit, hogy a massza szépen szétterüljön. Takarjuk be fóliával, és tegyük a hűtőbe 4-5 órára. Egy hosszúkás tálra borítva tálaljuk.

Fotó: Pataki-Szabó Fruzsi/Sóbors 

Ezt is szeretjük