Fügés energiagolyó aszalt gyümölcsből: 15 perc alatt kész
Tökéletes alternatíva a bolti energiaszeletek, snackek helyett. Villámgyors az elkészítése, és bárhová magaddal viheted.
Ez a minden jóval megpakolt muffin kicsik és nagyok kedvence lesz, a füge, a dió és a csokoládé kombinációja verhetetlen. Az már csak hab a tortán, hogy milyen egyszerűen készül: csak össze kell keverni mindent, kapszlikba adagolni, majd a sütőbe tolni.
A muffint több szempontból is télire szabtuk: a dió mellé olyan melegítő fűszerek kerültek, mint a fahéj, szegfűszeg és a gyömbér, a liszt egy részét pedig őrölt mandula váltja le. Ettől nem csak finomabb, puhább is lesz a süti.
Mivel a sok kiegészítő, mind a csoki, mind az aszalt füge, tartalmaznak cukrot, így a tésztába viszonylag kevés édesítő kerül.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzuk ki a muffinformákat, vagy béleljük ki őket kapszlikkal.
A diót és az aszalt fügét vágjuk apró darabokra, az étcsokit kis kockákra.
Keverjünk össze egy nagy tálban minden száraz hozzávalót. Adjuk hozzá a tejet, az olajat és a tojást, majd egységesítsük a masszát, keverjük csomómentesre.
Osszuk szét a kapszlik között a tésztát (kb. a forma 3/4-éig érjen), majd szórjunk a tetejükre apróra vágott diót.
Toljuk a sütőbe kb. 20 percre, tűpróbával ellenőrizzük. Porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu