Először is készítsük el a tésztát: a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fahéjat keverjük össze egy tálban.
A puha vajat keverjük habosra a barna cukorral. Adjuk hozzá a tojást, a tejet és a vaníliát is. Keverjük bele a lisztes keveréket is, és dolgozzuk egybe a tésztát. Készítsünk belőle egy gombócot, csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőbe legalább 1-2 órára.
A fügét öblítsük át, töröljük szárazra, majd vágjuk négybe. A töltelék többi hozzávalójával együtt tegyük egy lábasba. Forrásig melegítsük, majd vegyük lejjebb a lángot, és gyöngyözve főzzük 30 percig. Közben kevergessük. Ha nem szeretnénk darabosra, botmixerrel pürésítsük.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Lisztezett felületen nyújtsuk a tésztát kb. 40x30 cm-es téglalappá. Vágjuk a téglalapot hosszában 3 egyforma méretű csíkra. Mindhárom közepére, hosszában kanalazzunk a fügés töltelékből egy csíkban.
Hajtsuk a töltelékre a tészta egyik, majd másik üresen maradt oldalát úgy, hogy befedjék a fügedzsemet. Az így kapott töltött rudat fordítsuk meg, hogy a szélek nézzenek lefelé, majd a tenyerünkkel lapítsuk picit ki.
A rudakat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, majd süssük kb. 12 percig. Hagyjuk őket pár percig hűlni.
Vágjuk mindegyiket 8 darabra, majd hagyjuk teljesen kihűlni.