Omlós fügés keksz házilag: friss gyümölcsből a legfinomabb

16
Nyomtatás
fuges-suti2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha te is kedveled a népszerű, fügedzsemmel töltött kekszet, készítsd el házilag is, szezonban kihagyhatatlan!

Biztosan te is találkoztál már ezzel az omlós fügés sütivel, Olaszországban, Horvátországban és Szerbiában is igen népszerű a nassolnivalók között. Szerencsére házilag sem nagy ödöngösség az elkészítése, és garantáltan sokkal finomabb, ráadásul adalékanyagoktól mentes kekszet tehetsz a sütisdobozba. 

A töltelék, a dzsem, friss fügéből készül, és a citromban található pektintől lesz sűrű. Ha nagyobb adagban készíted el, a maradékot akár lekvárként is fogyaszthatod, de ebben az esetben mindenképp a hűtőben tárold.

A tészta sem nagy ördöngösség: az alapanyagokat csak egybe kell gyúrni, majd a hűtőben pihentetni. Ez a lépés azonban kihagyhatatlan, ettől lesz igazán omlós a keksz.

Fügés keksz

fuges-suti

Hozzávalók 24 darabhoz

Tészta:

  • 260 g búzaliszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 0.25 tk. szódabikarbóna
  • 1 csipet
  • 0.5 tk. fahéj
  • 120 g vaj
  • 50 g barna cukor
  • 1 db tojás
  • 2 ek. tej
  • 1 tk. vaníliakivonat

Töltelék:

  • 12 db friss füge
  • 100 g barna cukor
  • 1 db biocitrom héja
  • 1 ek. citromlé
  • 1 ek. víz
Recept idők

Elkészítés:

Először is készítsük el a tésztát: a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fahéjat keverjük össze egy tálban.

A puha vajat keverjük habosra a barna cukorral. Adjuk hozzá a tojást, a tejet és a vaníliát is. Keverjük bele a lisztes keveréket is, és dolgozzuk egybe a tésztát. Készítsünk belőle egy gombócot, csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőbe legalább 1-2 órára.

A fügét öblítsük át, töröljük szárazra, majd vágjuk négybe. A töltelék többi hozzávalójával együtt tegyük egy lábasba. Forrásig melegítsük, majd vegyük lejjebb a lángot, és gyöngyözve főzzük 30 percig. Közben kevergessük. Ha nem szeretnénk darabosra, botmixerrel pürésítsük.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Lisztezett felületen nyújtsuk a tésztát kb. 40x30 cm-es téglalappá. Vágjuk a téglalapot hosszában 3 egyforma méretű csíkra. Mindhárom közepére, hosszában kanalazzunk a fügés töltelékből egy csíkban.

Hajtsuk a töltelékre a tészta egyik, majd másik üresen maradt oldalát úgy, hogy befedjék a fügedzsemet. Az így kapott töltött rudat fordítsuk meg, hogy a szélek nézzenek lefelé, majd a tenyerünkkel lapítsuk picit ki.

A rudakat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, majd süssük kb. 12 percig. Hagyjuk őket pár percig hűlni.

Vágjuk mindegyiket 8 darabra, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon