Isteni fügelekvár házilag: gyerekjáték az elkészítése

27
Nyomtatás
fugelekvar
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A citromban található természetes pektintől lesz sűrű és kanalazható a lekvár, az állagára és az ízére sem lesz panasz!

Idén, mint szinte minden, a fügeszezon is előbb érkezik, már most roskadoznak a fák az érő gyümölcstől. Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy van otthon fügefád, szinte kötelező lekvárt készítened, így tudod a legfinomabb formában tartósítani a gyümölcsöt. 

A fügelekvárt gyerekjáték összedobni, és se zselésítőanyagra, se tartósítószerre nem lesz hozzá szükséged, a sűrítésről a citromban található természetes pektin gondoskodik. Ha viszont inkább keményebb, dzsemesebb állagot szeretnél elérni, akkor kristálycukor helyett befőzőcukrot válassz.

A lekvárt száraz dunszttal tartósíthatod, de anélkül is 1 hónapig eláll: mivel kisebb adagról van szó, nem feltétlen szükséges a dunsztolás.

Fügelekvár házilag

fugelekvar2

Hozzávalók 2 üveghez

  • 1 kg füge (édes, érett)
  • 250 g kristálycukor
  • 3 ek. méz
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 2 ek. citromlé
  • 1 db biocitrom héja

Elkészítés:

A fügék szárát távolítsuk el, mossuk meg őket, majd vágjuk négybe.

Tegyünk minden hozzávalót egy lábasba. Forrásig melegítsük, közben folyamatosan kevergessük. Ha forr, vegyük kisebbre a lángot, fedő nélkül, gyöngyözve főzzük kb. 40-50 percig, gyakran kevergessük. Mikor a füge már összeesett, botmixerrel pürésítsük az egészet.

Ha elég sűrűnek látjuk, teszteljük: tegyünk belőle pár cseppet egy hideg tányérra, ha megköt, zselés állaga lesz, akkor már jó.

Forrón töltsük sterilizált befőttesüvegekbe (hagyjunk a tetején 1 centit üresen), majd zárjuk le légmentesen. Ha szeretnénk, száraz dunszttal tartósítsuk, de anélkül is eláll egy hónapig a hűtőben.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon