Sűrű, zamatos fügelekvár mézédes, friss fügéből: ezekkel a fűszerekkel a legfinomabb
Az édes, fűszeres fügelekvár egyedülálló ízével tökéletesen illik édes vagy sós ételekhez, így sütikhez, pogácsához, sajthoz, sőt kenyérre is.
Ez a fügés tart egy igazi nyárvégi különlegesség, amelyet szezononként érdemes legalább egyszer elkészítened. Az érett, mézédes füge lágy vaníliás krémre kerül, mindez pedig egy ropogós tésztaalapon pihen.
A desszert tej- és gluténmentes is: a krémnek kesudió az alapja, amely hosszabb áztatás után teljesen krémesre turmixolható. A tésztaréteg pedig apró szemcséjű kukoricalisztből, zabpehelylisztből és mandulalisztből készül, így gluténérzékenyként is bátran megeheted.
Nulladik lépésként tegyük a kesudiót egy közepes edénybe, forrázzuk le háromszoros mennyiségű vízzel, és 1 órát hagyjuk ázni. Szűrjük le, és tegyük félre.
A tésztához keverjük össze a száraz hozzávalókat (zabpehelyliszt, kukoricaliszt, mandulaliszt, kukoricakeményítő, cukor és só), majd adjuk hozzá a hideg vajalternatívát és a vaníliakivonatot, és morzsoljuk el a lisztes alappal. Egy kissé morzsálódós, de két ujjunk közé csípve összeálló masszát kell, hogy kapjunk.
Olajozzunk ki egy kb. 35x10 cm-es tartformát (helyette 22 cm-es kerek piteformát is használhatunk), majd kézzel alaposan nyomkodjuk bele a tésztát úgy, hogy az aljára és az oldalakra is egyforma mennyiség kerüljön. Tegyük hűtőbe 30 percre.
Ha megdermedt, tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük aranybarnára. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben a leszűrt kesudiót tegyük turmix- vagy aprítógépbe, a füge kivételével adjuk hozzá a krém többi hozzávalóját is, és dolgozzuk teljesen krémesre. Öntsük a tésztaalapra, sorakoztassuk rá a feldarabolt fügét, tetszés szerint szórjuk meg pirított mandulaszeletekkel, és szeletelés előtt legalább 30 percre tegyük hűtőbe.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu