Nyári fügés tart mentesen: tej és glutén sincsen benne

15
Nyomtatás
Fuges-tart-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ezzel az egyszerre krémes és ropogós desszerttel garantált lesz a siker: a fügés tart tej- és gluténmentesen készül.

Ez a fügés tart egy igazi nyárvégi különlegesség, amelyet szezononként érdemes legalább egyszer elkészítened. Az érett, mézédes füge lágy vaníliás krémre kerül, mindez pedig egy ropogós tésztaalapon pihen.

A desszert tej- és gluténmentes is: a krémnek kesudió az alapja, amely hosszabb áztatás után teljesen krémesre turmixolható. A tésztaréteg pedig apró szemcséjű kukoricalisztből, zabpehelylisztből és mandulalisztből készül, így gluténérzékenyként is bátran megeheted.

Fügés tart

Fuges-tart

Hozzávalók 35 x 10 cm-es formához cm átmérőjű formához

A tésztához:

  • 50 g zabpehelyliszt
  • 75 g finom szemcséjű kukoricaliszt
  • 50 g mandulaliszt (zsírtalanított)
  • 2 ek. kukoricakeményítő
  • 50 g cukor
  • 0.5 tk.
  • 100 g hűtőhideg növényi vajalternatíva felkockázva
  • 1 tk. vaníliakivonat

A vaníliás krémhez:

  • 150 g natúr kesudió
  • 300 ml kókuszkrém
  • 120 ml juhar- vagy agávészirup
  • 3 ek. friss citromlé
  • 120 ml olvasztott kókuszolaj
  • 2 tk. vaníliakivonat
  • 1 csipet
  • 1 közepes biocitrom reszelt héja
  • 10 db friss füge felekbe vagy harmadokba vágva
Recept idők

Elkészítés:

Nulladik lépésként tegyük a kesudiót egy közepes edénybe, forrázzuk le háromszoros mennyiségű vízzel, és 1 órát hagyjuk ázni. Szűrjük le, és tegyük félre.

A tésztához keverjük össze a száraz hozzávalókat (zabpehelyliszt, kukoricaliszt, mandulaliszt, kukoricakeményítő, cukor és só), majd adjuk hozzá a hideg vajalternatívát és a vaníliakivonatot, és morzsoljuk el a lisztes alappal. Egy kissé morzsálódós, de két ujjunk közé csípve összeálló masszát kell, hogy kapjunk.

Olajozzunk ki egy kb. 35x10 cm-es tartformát (helyette 22 cm-es kerek piteformát is használhatunk), majd kézzel alaposan nyomkodjuk bele a tésztát úgy, hogy az aljára és az oldalakra is egyforma mennyiség kerüljön. Tegyük hűtőbe 30 percre.

Ha megdermedt, tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük aranybarnára. Hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben a leszűrt kesudiót tegyük turmix- vagy aprítógépbe, a füge kivételével adjuk hozzá a krém többi hozzávalóját is, és dolgozzuk teljesen krémesre. Öntsük a tésztaalapra, sorakoztassuk rá a feldarabolt fügét, tetszés szerint szórjuk meg pirított mandulaszeletekkel, és szeletelés előtt legalább 30 percre tegyük hűtőbe.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon