Gazdag, fűszeres indiai csirkecurry: rengeteg szaftja lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A currys csirke egyszerűen készül, olyan, mint egy felturbózott pörkölt, csak sokkal fűszeresebb és krémesebb a megszokott ételnél.
Az indiai ételek elkészítésénél szinte kötelező fűszer a currypor, amely intenzív zamatával megbolondítja a leveseket, mártásokat, különböző húsételeket és a szaftos ragukat. A curry fűszerkeverék legfőbb alkotóelemei: római kömény, kurkuma, lepkeszegmag és chilipaprika. A curry használatával mindig óvatosan kell bánni, érdemes tartani a receptben írt mennyiséget, mert ha túl sok kerül belőle az ételbe, akkor keserű lesz, ráadásul az illatos fűszer mellett más karakteres ízek is helyet kapnak a raguban.
Csupán egy fej hagymával készül az étel, mégis nagyon szaftos lesz, erről a kókuszital, a paradicsomszósz és a joghurt gondoskodik. Az egylábasos a szárnyas melléből és combjából készítve lesz a legfinomabb. A csirkecurry még különlegesebbé tehető, ha a főzés utolsó 10-15 percében mangópürével gazdagítod. Tálalásnál hűvös tejföl vagy joghurt csorgatható az ételre, amit naan kenyérrel, rizzsel, krumplival, de még tésztával is lehet fogyasztani.
Fűszeres csirkés curry
Hozzávalók 4 személyre
- 80 dekagramm csirkemell vagy -comb
- 1 fej vöröshagyma
- 1 rúd fahéj
- 2 szem kardamom
- olaj kevés
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál chilipor
- 1 teáskanál curry fűszerkeverék
- 1 teáskanál garam masala fűszerkeverék
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 deciliter kókuszital
- 1 deciliter paradicsomszósz
- 1 deciliter görög joghurt
Elkészítés:
A finomra vágott hagymát magas falú edényben, kevés olajon dinszteljük meg, majd az összes fűszert adjuk hozzá a hagymához, 1-2 perc kevergetés után a felkockázott csirkehúst és a zúzott fokhagymát is dobjuk rá. Forgassuk egybe az alapanyagokat, majd öntsük fel kókuszitallal és paradicsomszósszal. Amikor a hús megpuhult, a joghurtot öntsük rá a ragura és forraljuk egybe. Naan kenyérrel és rizzsel kínálhatjuk .
Fotó: Getty Images