
Mitől lesz igazán finom a sült zöldség? Fűszeres olaj koronázza meg

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Rántott csirke még sosem volt ilyen extra: különleges panír borítja

Mennyei málnás receptválogatás: a 6 legfinomabbat mutatjuk

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka
A kamrában megbújó gyökérzöldség legjobb felhasználási módja, ha sütőbe tolva pirosra sütöd, magában és köretként is tökéletes választás.
A gyökérzöldségek sorsa, hogy levesben főjenek puhára, pedig a szerény alapanyagból sokkal több minden kihozható, akár izgalmas köret is.
A gyökérzöldségek egyik legjobb felhasználási módja, ha sütőbe tolod őket karakteres fűszerekkel ízesítve. Persze a textúrával is lehet játszani, érdemes a krémesre sült zöldségek mellé magvakat tenni, lehet az dió, mandula vagy fenyőmag. Engedd szabadjára a fantáziádat, akár még kék-, kecske- vagy feta sajttal is színesebbé, ízesebbé teheted a köretet. Ha a húsevők táborát erősíted, akkor karaj- vagy tarjaszeleteket is tehetsz a zöldségek mellé, úgy együtt készül el a hús és a köret.
Fűszeres gyökérzöldségek

Hozzávalók 4 személyre
- 5 darab sárgarépa
- 2 darab fehérrépa
- 30 dkg krumpli
- 2 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 szál rozmaring
- 4 szál kakukkfű
- só és bors ízlés szerint
- 4 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, krumpli, hagyma, fokhagyma) tisztítsuk meg és daraboljuk fel ízlés szerint, majd helyezzük tepsire.
A tepsire készített zöldségekre szórjuk rá a friss, finomra vágott zöldfűszereket, sót, borsot. Az olajat is csorgassuk a zöldségekre, alaposan forgassuk vele egybe.
A zöldségeket toljuk 180-200 fokosra előmelegített sütőbe 35-50 percre, míg megpuhulnak.
Fotó: Getty Images