Puha, fűszeres, illatos keksz – Mézeskalács helyett is elkészítheted

Nyomtatás
mézeskalács puszedli cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Kívül roppan, belül pedig egészen puha ez a mézeskalács ízű sütemény, amelyet könnyedén elkészíthetsz az ünnepekre.

Nincs karácsony mézeskalács nélkül, itt találsz hozzá egy elronthatatlan receptet. A tésztát szaggasd ki különféle kiszúrókkal, és a kész kekszeket díszítheted is. Arra kell csak figyelned, hogy elég ideig pihentesd, utána a formázás és a sütés gyorsan megy majd. A jó mézeskalács nem szárad ki, és dobozban sokáig eláll. 

Ha nincs ennyi időd, de szereted a mézeskalács illatát és ízét, akkor készítsd el muffinként, amit a reggeli kávéd mellé biztosan szeretni fogsz. 

Ha pedig valahol a kettő között ingázol, akkor az alábbi kekszet süsd meg, belül finom puha lesz, kívül pedig roppanós. A tésztát itt is pihentetni kell, ezt sajnos nem úszod meg, viszont a nyújtást és a szaggatást megspórolod. Arra ügyelj, hogy nem szabad túlsütni, 10 perc pont elég lesz neki. 

Fűszeres mézes keksz

mézeskalács puszedli recept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 210 gramm liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál fahéj
  • 0.5 kávéskanál gyömbér (őrölt)
  • 0.5 kávéskanál szegfűszeg (őrölt)
  • 0.5 kávéskanál
  • 110 gramm vaj
  • 120 gramm barna cukor
  • 3 evőkanál méz
  • 1 darab tojás (L-es)
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Egy kisebb tálban keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát, a fahéjat, a gyömbért, a szegfűszeget és a sót, majd tegyük félre. 

Egy mélyebb tálban elektromos habverővel habosítsuk fel a puha vajat és a barna cukrot. Adjuk hozzá a mézet, a tojást és a vaníliakivonatot, és verjük még 1-2 percig. Forgassuk össze a nedves és a száraz hozzávalókat. Tegyük hűtőbe legalább egy órára pihenni. 

Egy tepsit takarjunk le sütőpapírral.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

Egy fagylaltoskanállal tegyünk tésztagombócokat a sütőpapírra. Vigyázzunk, hogy ne legyenek túl közel egymáshoz, mert akkor összesülnek.

Süssük őket 9-11 percig. Hagyjuk pár percig hűlni, utána tegyük egy rácsra. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon