Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról

5
Nyomtatás
Fahejas-narancslekvar-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Használd ki a téli narancsszezont, és készíts fűszeres narancslekvárt: igazi ínyenc finomság, amely még gasztroajándéknak is beillik.

Ez a fűszeres narancslekvár az egyik legfinomabb csemege, amit gyümölcsből készíthetsz. Tökéletesen illik a karácsonyi időszakhoz, hiszen a narancs karakteres aromájához fahéj és szegfűszeg is társul, így szuper kiegészítője lehet az ünnepi süteményeknek, de húsokhoz vagy épp sajtválogatáshoz is kínálhatod. 

A hagyományosabb lekvárokhoz képest hosszabb ideig készül, hiszen az előkészítése eléggé macerás: a lekvárba kizárólag a narancshús kerülhet, a fehér részektől és a hártyáktól meg kell szabadulni. Ezzel együtt is megéri azonban, hiszen egy különleges, semmi máshoz nem fogható lekvárt kapsz.

Fűszeres narancslekvár

Fahejas-narancslekvar

Hozzávalók 1 üveghez

  • 1.5 kg narancs
  • 200 g cukor
  • 0.5 közepes citrom leve
  • 1 rúd fahéj
  • 10 szem szegfűszeg
Recept idők

Elkészítés:

A narancsot hámozzuk meg, szedjük cikkekre, majd a hártyákat fejtsük le róluk.

A tiszta gyümölcshúst tépkedjük kis darabokra, tegyük közepes edénybe, cukrozzuk le, és hagyjuk 1 órát állni, hogy kevés levet engedjen. 

Adjuk hozzá a fahéjat, a szegfűszeget és a citromlevet, és forraljuk fel. Alacsony hőfokon rotyogtassuk 45 percig, vagy amíg szép sűrű lekvárt nem kapunk. 

Vegyük le a tűzről, szedjük ki belőle a fahéjrudat és a szegfűszeget, és kanalazzuk tiszta befőttesüvegbe. Ehhez a mennyiséghez egy közepes, kb. 300 ml-es üvegre lesz szükség.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon