Házi kandírozott narancs csokiba mártva: egyszerű, de isteni csemege
A legtöbb boltban méregdrágán juthatsz hozzá a különféle kandírozott gyümölcsökhöz. Otthon sokkal olcsóbban elkészítheted.
Ez a fűszeres narancslekvár az egyik legfinomabb csemege, amit gyümölcsből készíthetsz. Tökéletesen illik a karácsonyi időszakhoz, hiszen a narancs karakteres aromájához fahéj és szegfűszeg is társul, így szuper kiegészítője lehet az ünnepi süteményeknek, de húsokhoz vagy épp sajtválogatáshoz is kínálhatod.
A hagyományosabb lekvárokhoz képest hosszabb ideig készül, hiszen az előkészítése eléggé macerás: a lekvárba kizárólag a narancshús kerülhet, a fehér részektől és a hártyáktól meg kell szabadulni. Ezzel együtt is megéri azonban, hiszen egy különleges, semmi máshoz nem fogható lekvárt kapsz.
A narancsot hámozzuk meg, szedjük cikkekre, majd a hártyákat fejtsük le róluk.
A tiszta gyümölcshúst tépkedjük kis darabokra, tegyük közepes edénybe, cukrozzuk le, és hagyjuk 1 órát állni, hogy kevés levet engedjen.
Adjuk hozzá a fahéjat, a szegfűszeget és a citromlevet, és forraljuk fel. Alacsony hőfokon rotyogtassuk 45 percig, vagy amíg szép sűrű lekvárt nem kapunk.
Vegyük le a tűzről, szedjük ki belőle a fahéjrudat és a szegfűszeget, és kanalazzuk tiszta befőttesüvegbe. Ehhez a mennyiséghez egy közepes, kb. 300 ml-es üvegre lesz szükség.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu