
Nagyon fűszeres bundában sült csirkecomb – A panír jó ropogós lesz

Cikkek


Ropogósra sült sajtos krumpligolyó: könnyen elkészíthető finomság

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Ropogósra pirult empanada babos töltelékkel: csak szeretni lehet

Omlós zabkeksz csokis drazséval: így dobd fel a klasszikus sütit

Tavaszi cukkinitekercs ropogós bundában: nyúlós sajt olvad bele

Fahéjas-banános bögresüti 5 perc alatt: alig valamiből készül

Darált hússal töltött gombakalapok: sok sajt pirul a tetején
A rántott csirke népszerűsége töretlen, a megszokott recepten azonban érdemes néha változtatni, egy kis fantáziával sokkal finomabbá tehetjük a húst.
A családom szívében a frissensült előkelő helyet foglal el, nem telik el úgy hét, hogy ne készíteném legalább egyszer. Mindig arra törekszem, hogy egy kicsit változtassak a megszokott recepten, ilyenkor szeretek kedvenc bloggereimtől, ismert séfektől inspirálódni.
Sós vízben pihen a hús
A nagyon fűszeres, ropogós bundájú szaftos csirkecomb ötletét Marcus Samuelsson séftől lestem el, de kicsit átdolgoztam. Mint ahogy a legtöbb receptben, ebben a változatban is fontos a pihentetés, először sós vízben, majd fűszeres-tejszínes pácban hagyom állni a húst, csak utána jöhet a sütés.
Az első lépés talán sokakat meglep majd - sós vizet forralunk, amit aztán jéggel lehűtünk, majd belefektetjük a combokat. A forralás során ugyanis a só feloldódik, jobban érezteti az ízét, sokkal jobban érvényesül így a fűszerkeverék is, amivel a második pihentetés történik.
A recept természetesen a csirke más részével is elkészíthető, azonban a comb a legszaftosabb, szerintem finomabb így. A bunda nálam liszt és kukoricakeményítő keveréke, de sima zsemlemorzsával is működik a dolog, azonban ha igazán ropogós bundát szeretnétek, akkor lisztbe öltöztessétek a húst. A fűszerek nagyon jól fognak érződni benne, szóval ez nem egy tipikus randikaja, a leheletünk fokhagymás lesz.
Fűszeres bundában sült csirkecomb

Hozzávalók 8 darabhoz
- 8 darab csirkecomb (alsó, felső)
- 430 milliliter víz
- 800 milliliter jeges víz
- 1 teáskanál só
- 480 milliliter tejszín vagy író
- 180 milliliter kókusztej
- 1 teáskanál fokhagyma
- 1 teáskanál bors
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika vagy cayenne-bors
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 300 gramm liszt
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A vizet forraljuk fel a sóval, majd öntsük egy edénybe, keverjük hozzá a jeges vizet és tegyük bele a csirkecombokat, majd lefedve 2-3 órára tegyük hűtőbe.
Egy nagyobb tálba öntsük bele a tejszínt vagy az írót, mehet hozzá a kókusztej, fokhagyma, bors, paprika és az őrölt kömény, keverjük össze, majd tegyük bele a csirkecombokat. Alaposan forgassuk át a fűszeres-tejszínes pácban, majd lefedve tegyük 1 órára a hűtőbe.
A lisztet és a kukoricakeményítőt keverjük össze, majd a csirkecombokat forgassuk meg benne, végül bő, forró olajban minden oldalán süssük aranybarnára.
Fotó: Getty Images