Nagyon fűszeres bundában sült csirkecomb – A panír jó ropogós lesz

rcsirkecover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A rántott csirke népszerűsége töretlen, a megszokott recepten azonban érdemes néha változtatni, egy kis fantáziával sokkal finomabbá tehetjük a húst.

A családom szívében a frissensült előkelő helyet foglal el, nem telik el úgy hét, hogy ne készíteném legalább egyszer. Mindig arra törekszem, hogy egy kicsit változtassak a megszokott recepten, ilyenkor szeretek kedvenc bloggereimtől, ismert séfektől inspirálódni.

Sós vízben pihen a hús

A nagyon fűszeres, ropogós bundájú szaftos csirkecomb ötletét Marcus Samuelsson séftől lestem el, de kicsit átdolgoztam. Mint ahogy a legtöbb receptben, ebben a változatban is fontos a pihentetés, először sós vízben, majd fűszeres-tejszínes pácban hagyom állni a húst, csak utána jöhet a sütés.

Az első lépés talán sokakat meglep majd - sós vizet forralunk, amit aztán jéggel lehűtünk, majd belefektetjük a combokat. A forralás során ugyanis a só feloldódik, jobban érezteti az ízét, sokkal jobban érvényesül így a fűszerkeverék is, amivel a második pihentetés történik.

A recept természetesen a csirke más részével is elkészíthető, azonban a comb a legszaftosabb, szerintem finomabb így. A bunda nálam liszt és kukoricakeményítő keveréke, de sima zsemlemorzsával is működik a dolog, azonban ha igazán ropogós bundát szeretnétek, akkor lisztbe öltöztessétek a húst. A fűszerek nagyon jól fognak érződni benne, szóval ez nem egy tipikus randikaja, a leheletünk fokhagymás lesz.

Fűszeres bundában sült csirkecomb

rcsirkect

Hozzávalók 8 darabhoz

  • 8 darab csirkecomb (alsó, felső)
  • 430 milliliter víz
  • 800 milliliter jeges víz
  • 1 teáskanál
  • 480 milliliter tejszín vagy író
  • 180 milliliter kókusztej
  • 1 teáskanál fokhagyma
  • 1 teáskanál bors
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika vagy cayenne-bors
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 300 gramm liszt
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • olaj a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

A vizet forraljuk fel a sóval, majd öntsük egy edénybe, keverjük hozzá a jeges vizet és tegyük bele a csirkecombokat, majd lefedve 2-3 órára tegyük hűtőbe.

Egy nagyobb tálba öntsük bele a tejszínt vagy az írót, mehet hozzá a kókusztej, fokhagyma, bors, paprika és az őrölt kömény, keverjük össze, majd tegyük bele a csirkecombokat. Alaposan forgassuk át a fűszeres-tejszínes pácban, majd lefedve tegyük 1 órára a hűtőbe.

A lisztet és a kukoricakeményítőt keverjük össze, majd a csirkecombokat forgassuk meg benne, végül bő, forró olajban minden oldalán süssük aranybarnára. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük