Ünnepi töltött hal - A zsidó konyha fontos előétele
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Gombóc alakú hal? Elsőre elég furán hangzik, de ez egy zsidó étel, a Gefilte fish, vagyis töltött hal. Míg a maceszgombóc-levest, a sóletet vagy a flódnit szinte mindenki ismeri, addig ezt sokkal kevesebben.
Becsapós a neve, mert hal alakra számítunk, de az esetek nagy részében gombócokat vagy egy hosszúkás kenyérformát kapunk a tányérunkra. A töltött hal a zsidóknál az ünnepi étkezés előétele.
A hal, mint szimbólum
A Tórában legalább négy utalás található a hal fogyasztásával kapcsolatban, ezért a zsidók szombaton és ünnepekkor mindig esznek halat. A Kabbala szerint a jószerencse és a gyarapodás szimbóluma, ezért kétszer egy évben, a zsidó újévkor és Pészach ünnepén még azok is elkészítik, akik nem minden szombaton teszik az asztalra. Ilyenkor kalácsot nem, csak maceszt tesznek bele. Érdekessége még, hogy a mai Lengyelországban “zsidó jellegű hal” a neve, melyet karácsony este - is - fogyasztanak.
Kóser halfajtából készítik, aminek van pikkelye és uszonya, leginkább csukából, de manapság már lazacból is csinálják, sőt, van vegetáriánus változata is. Gazdaságos, kiadós étel, így még a kelet-közép-európai szegény családok ünnepi asztalára is kerülhetett belőle.
Az eredeti recept vs. az egyszerűbb változat
Az eredeti recept szerint a halat úgy kell megnyúzni, hogy a bőre egyben maradjon, és rajta kell hagyni a hal fejét. A húst óvatosan le kell fejteni a csontról, ledarálni, és összekeverni a beáztatott, kinyomkodott kaláccsal, macesszal, a hagymával, tojással, sóval, borssal. Ezután a masszát vissza kell tölteni a bőrbe, a maradékból pedig gombócokat formálni. Közben a megmaradt hagymából, petrezselyemzöldből, répából, cukorból, sóból alaplét kell készíteni, és a halat és a gombócokat megfőzni benne.
Ha jót akarunk magunknak, az egyszerűsített változatot készítsük: a gombócokat formázzuk meg, de a halba már nem kell visszatölteni.
Gefilte fish - töltött hal
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm csuka húsa (filé)
- 2 darab tojás
- 3 szelet kalács vagy macesz (szikkadt)
- 1 fej hagyma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Főzőléhez
- 3 darab sárgarépa
- 2 fej hagyma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint cukor
- 1 darab fahéj
- ízlés szerint petrezselyem
Elkészítés:
A húst daráljuk le, a maceszt és a kalácsot áztassuk be langyos vízbe. (Pészah ünnepén csak maceszt használjunk). Amikor megszívta magát, szedjük ki, nyomkodjuk ki belőle a vizet, és keverjük össze a hússal, az aprított hagymával, felvert tojással, sóval és a borssal. A masszából formáljunk gombócokat.
Közben a maradék hagymából, petrezselyemzöldből, répából, cukorból, sóból és egy pici fahéjból készítsünk alaplét, és a gombócokat főzzük meg benne.
A picit megkocsonyásodott levet öntsük rá a gombócokra. Salátalevélen, egy szelet sárgarépával a tetején tálaljuk.
Fotó: Getty Images