Légies, elronthatatlan kakaós piskóta: tortaalapnak is tökéletes
Az egyszerűen készült piskótát porcukorral meghintve is kínálhatod, vagy álmodd tovább, és készíts belőle mutatós tortát.
A piskótát mindenki szereti, lehet az vizes tésztájú, kakaós, vaníliás vagy valamilyen töltelékkel készült. A genovai mind közül a legkülönlegesebb, a tésztája finom puha, melyből torták és roládok is készülhetnek.
A genovai piskóta Olaszországban és Franciaországban is nagyon kedvelt. A masszához a tojásokat vízgőz felett verik fel, plusz még olvasztott vaj is kerül bele, ettől lesz finom bársonyos.
A tojásokat üssük tálba, majd vízgőz felett kezdjük el habosra verni úgy, hogy közben adagoljuk hozzá a cukrot. Amikor a tojás csíp, akkor vegyük le a vízgőzről (tegyük az ujjunkat a tojásba, és ha csípi, égeti, akkor jó).
A vajat olvasszuk meg, majd várjunk, míg kihűl.
A lisztet a keményítővel és a sütőporral szitáljuk a tojáshoz, majd az olvasztott vajat is adjuk hozzá, alaposan forgassuk egybe a hozzávalókat.
Egy közepes torta- vagy kuglófformát kenjünk ki vajjal, és simítsuk bele a tésztát.
A piskótát toljuk 170 fokosra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük készre. (A sütés során érdemes tűpróbát alkalmazni, előfordulhat, hogy több időt kell a sütőben töltenie.)
Az elkészült piskótát kínálhatjuk porcukorral megszórva, vagy készíthetünk belőle lekváros piskótát vagy valamilyen tortát és tekercset.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu