Villámgyors gesztenyés muffin meggyel dúsítva – Gesztenyepüréből is tökéletes lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A muffin nemcsak finom, hanem óriási előnye, hogy gyorsan elkészül és sokféleképpen variálható sütemény.
A gesztenye egyértelműen a tél közeledtét jelzi. A sült gesztenye illata igazán varázslatos, akár a kinti hideget és szürkeséget is feledteti.
A gesztenye nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is, magas a C-vitamin tartalma, de B- és E-vitamin is található benne. Magas rosttartalmánál fogva csökkenti az éhségérzetet és elősegíti a bélműködést. Bővebben itt olvashatsz a gesztenye áldásos hatásairól.
A gyümölccsel rengeteg süteményt "téliesíthetsz", például ezt a sajttortát. Ha pedig valami egészen egyszerűre vágysz, akkor készíts muffint, amelybe tökéletesen illik a gesztenyepüré.
Gesztenyés-meggyes muffin
Hozzávalók 6 adaghoz
- 100 gramm étcsokoládé
- 50 gramm liszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- 3 darab tojás
- 100 gramm vaj
- 1 evőkanál rumaroma vagy rum
- 250 gramm gesztenyepüré
- 50 gramm cukor
- 100 gramm meggy (magozott)
- 1 csipet só
Elkészítés:
A csokit törjük apró darabokra és mikróban vagy vízgőz felett olvasszuk fel, hagyjuk kihűlni.
A lisztet és a sütőport keverjük össze egy tálban. A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét egy csipet sóval verjük habbá.
A vajat keverjük simára a felolvasztott csokival. Adjuk hozzá a rumot (vagy a rumaromát), a cukrot és a tojássárgájákat, majd az egészet kverejük simára. Keverjük hozzá a gesztenyemasszát, a végén óvatosan forgassuk bele a habot is. Keverjük csomómentesre a lisztes, sütőporos keverékkel. A végén forgassuk bele a lecsepegtetett meggyet is.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tésztát adagoljuk muffinpapírral bélelt sütőformába, majd süssük 25-30 percig.
Fotó: Getty Images