Isteni, almás csúsztatott palacsinta: vaníliafagyival kínáld
A csúsztatott palacsinta tésztája máshogy készül, mint a hagyományos verzióé, sokkal habosabb, remegősebb az állaga.
Én kifejezetten édesszájú vagyok, nehéz is egyetlen süteményt az első helyre emelni. Ha mégis megtenném, akkor érzelmi alapon a gesztenyepürét választanám, mivel gyerekkorom legszebb pillanatait idézi fel. Azokat a péntek délutánokat, amiket a mamával töltöttem. Ilyenkor mindig eljött az iskola elé, majd elmentünk a kedvenc cukrászdánkba, és gesztenyepürével bűnöztünk.
A gesztenye természetesen más formában is varázslatos, főleg sütitöltelékekben ejt rabul. Egy jó kis gesztenyés töltelék remekül illik piskótatésztára kenve, vagy a hagyományos palacsintát is feldobhatod vele. Ha valami finom, de egyszerű desszerttel lepnéd meg magad vagy a szeretteidet, akkor szívből ajánlom ezt a csodás gesztenyepürés palacsintát, mely tényleg varázslatos.
Palacsintatészta:
A tojásokat üssük fel, kezdjük el keverni, közben adjuk hozzá a sót és a vaníliás cukrot. Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd a tejet apránként kezdjük el hozzáadni, és keverjük csomómentesre. Utolsó mozzanatként az olajat is keverjük bele.
A bekevert masszát forró, ha szükséges, olajjal kikent serpenyőben, mindkét oldalán süssük aranybarnára.
Töltelék:
A puha gesztenyemasszát keverjük össze a cukorral és a habtejszínnel. Ha szeretnénk, rumot is adhatunk a töltelékhez.
A gesztenyés töltelékkel töltsük meg a palacsintákat, majd tekerjük fel, vagy hajtsuk háromszög alakúra.
A csokit vízgőz felett olvasszuk fel.
Tálalás:
A betöltött palacsintákat tegyük tányérra, nyomjunk a tetejükre tejszínhabot, és csorgassuk rá a vízgőz felett felolvasztott csokit.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu