Isteni gesztenyegolyó csokoládéba mártva: alig van vele munka

gesztenyegolyó
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Ha szeretnél egy kis időt spórolni az ünnepi menü elkészítésén, dobd össze ezt a sütés nélküli csokis gesztenyegolyót.

Az isteni gesztenyegolyót kezdők is elkészíthetik, szinte semmi munkával, pillanatok alatt elkészül, csak arra kell egy kis időt szánni, míg a massza összeáll a hűtőben. A golyó alapjaként minél magasabb gesztenyetartalmú pürét használj: én most csak cukrozottat találtam, de a natúr még jobb választás, viszont abban az esetben több édesítőt adj hozzá. Ha pedig a püré, a darált keksz és az étcsoki is elég édes, nem is kell hozzá pluszcukrot keverni.

A gesztenyéhez nem csak a csoki passzol, a vanília is, ezért érdemes jobb minőségű vaníliakivonattal vagy bourbon vaníliás cukorral ízesíteni.

Hogy könnyebb legyen a golyókat bevonni, egy kevés tejjel lazítsd az olvasztott csokoládét, hogy picit hígabb, de még krémes legyen, a vaj pedig a fényes bevonatról gondoskodik.

Gesztenyegolyó

gesztenyegolyó2

Hozzávalók 20 darabhoz:

Gesztenyegolyó:

  • 40 dkg gesztenyepüré (70-80%-os, cukrozott)
  • 20 gramm étcsokoládé
  • 6 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag bourbon vaníliás cukor
  • 5 dkg darált keksz

Csokimáz:

  • 100 gramm étcsokoládé
  • 25 gramm vaj
  • 2 ek tej
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el a gesztenyegolyót:

A csokoládét törjük kockákra, majd tegyük mikrózható tálba. Toljuk a mikróba 20 másodpercre, keverjük át, tegyük vissza még 20 másodpercre, míg megolvad.

A puha vajat keverjük simára a kétféle cukorral és az olvasztott csokival. Adjuk hozzá a gesztenyepürét és a kekszet, majd dolgozzuk össze a masszát, míg gombóc nem lesz belőle. Csomagoljuk folpackba, tegyük a hűtőbe pihenni 30 percre.

Vegyük ki a hűtőből, majd formázzunk belőle diónyi golyókat. 

Készítsük el a mázat:

Az étcsokit ugyanúgy, ahogy először, mikróban olvasszuk meg, 20 másodpercenként keverjük át. Mikor elolvadt, keverjük bele a vajat, ha szükséges, tegyük vissza még a mikróba, hogy beleolvadjon. Ha simára kevertük, adjunk hozzá kb. 2-3 evőkanál tejet, annyit, hogy folyékonyabb, könnyebben kezelhető legyen a csoki.

A gesztenyegolyókat egyenként forgassuk bele az olvasztott csokiba, majd egy villa segítségével szedjük ki őket, tegyük egy tálcára. Tegyük hűvös helyre, míg megköt rajta a csoki.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük