Reggeli zabkeksz házilag: vitaminbomba napindító aszalt gyümölcsökkel
Mennyei illatú és rendkívül tartalmas reggelizőkekszet készíthetsz zabpehely és néhány egyszerű alapanyag felhasználásával. Egyetlen keksszel garantáltan órákig jóllaksz!
Kevés embert ismerek, aki ne szeretné az amerikai konyha egyik legismertebb desszertjét, a csokidarabos kekszet. Ha te is megkívántad az ikonikus sütit, de annál egy egészségesebb (és megkockáztatom, finomabb) változatot is kipróbálnál, ami ráadásul cukor- és gluténmentes is, akkor ezzel nem fogsz mellé.
A keksz tésztájában a búzalisztet zabpehelyliszt, darált dió és pekándió helyettesíti, így nemcsak kevesebb szénhidrátot tartalmaz, de az eredetihez képest a fehérjetartalma is jóval magasabb. Így nemcsak isteni desszert, de akár reggeli vagy tízórai is lehet belőle.
Tegyük a zabpelyhet aprítógépbe, és fél perc alatt zúzzuk közel lisztállagúra. Adjuk hozzá a diót és pekándiót, és további fél perc alatt aprítsuk egészen apróra. Adjuk hozzá a mazsolát is, és egészen addig dolgozzuk őket, amíg a massza elkezd összeállni. Ez kb. 1 percet fog igénybe venni.
A csokin kívül adjuk hozzá az összes többi hozzávalót is, és addig dolgozzuk, amíg egy homogén állagú, ragacsos tésztát kapunk.
A csokit kézzel tördeljük nagyobb darabokra, vagy egy késsel vagdossuk fel, majd szilikonspatula segítségével óvatosan forgassuk bele a tésztába.
Szaggassunk belőle evőkanálnyi mennyiségeket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, helyezzük őket egymástól 3-4 cm távolságra, és formázzuk keksz alakúra.
Tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe, és 12-15 perc alatt süssük készre. Vegyük ki, 15 percig hagyjuk hűlni a tepsiben, majd szedjük őket tányérra.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu