Reggeli zabkeksz házilag: vitaminbomba napindító aszalt gyümölcsökkel
Mennyei illatú és rendkívül tartalmas reggelizőkekszet készíthetsz zabpehely és néhány egyszerű alapanyag felhasználásával. Egyetlen keksszel garantáltan órákig jóllaksz!
A zab egészségre gyakorolt jótékony hatásairól rengeteg írásunk született már, ugyanakkor a gabonaféle felhasználási lehetőségei is nagyon sokrétűek. Nem meglepő tehát, hogy odavagyunk a zablisztes és zabpelyhes receptekért, amelyekből most egy reggelizőkekszet próbáltam ki, és lenyűgöző lett az eredmény.
A zabpehely mellé olyan finom és tápanyagdús hozzávalók kerülnek, mint például a mandulavaj, a kókuszreszelék vagy a vegyes magkeverék, a süti édességéről pedig a juharszirup, a csokoládé és az aszalt gyümölcsök gondoskodnak.
A receptben szereplő mag- és aszaltgyümölcs-összeállításon kívül más keveréket is használhatsz: például a mangó-kesudió, a csoki-mandula, a fekete áfonya-dió vagy a mazsola-dió is isteni összhatást eredményeznek. A lényeg, hogy tartsd magad a megadott mennyiségekhez.
A kekszek gluténmentesek, és teljesen növényi alapanyagokból készültek, így gluténmentes és vegán diétába is beilleszthetők.
Házi zabkeksz
Hozzávalók 20 darabhoz
- 2 ek őrölt lenmag
- 6 ek forró víz
- 200 g nagy szemű zabpehely
- 50 g kókuszreszelék
- 0.5 tk sütőpor
- 0.5 tk szódabikarbóna
- 0.5 tk só
- 200 g krémes mandulavaj
- 160 ml juharszirup (vagy méz)
- 1 ek vaníliakivonat
- 100 g aszalt vörös áfonya és meggy (vagy más gyümölcs)
- 50 g durvára darabolt mandula (vagy más magkeverék)
- 50 g kendermag
- 50 g étcsokichips vagy durvára darabolt étcsoki
Elkészítés:
Készítsük el a lentojást az őrölt lenmag és a víz összekeverésével, és hagyjuk, hogy 10 perc alatt besűrűsödjön.
Egy nagyobb tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: a zabpelyhet, a kókuszreszeléket, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
Egy kisebb tálban keverjük össze a folyékony hozzávalókat: a mandulavajat, a juharszirupot, a vaníliakivonatot és az elkészült lentojást, és keverjük őket homogén állagúra.
Öntsük a folyékony hozzávalókat a szárazakra, és keverjük őket addig, amíg egy sűrű masszát kapunk.
Adjuk hozzá a magvakat, a csokit és az aszalt gyümölcsöket, és egy spatula segítségével egységesítsük őket.
Egy sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazzunk fagyiskanál mennyiségű gombócokat, és helyezzük őket egymástól 3-4 cm távolságra. A végén egy kanál hátával vagy a kezünkkel egyengessük őket korong formájúra. Mérettől függően 20-25 kekszet fogunk kapni.
Tegyük őket 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük őket 15-20 percig. Fogyasztás előtt hagyjuk a kekszeket 5 percig hűlni.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
Olvasd el ezt is!