Reggeli zabkeksz házilag: vitaminbomba napindító aszalt gyümölcsökkel

Reggelizo zabkeksz 1
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mennyei illatú és rendkívül tartalmas reggelizőkekszet készíthetsz zabpehely és néhány egyszerű alapanyag felhasználásával. Egyetlen keksszel garantáltan órákig jóllaksz!

A zab egészségre gyakorolt jótékony hatásairól rengeteg írásunk született már, ugyanakkor a gabonaféle felhasználási lehetőségei is nagyon sokrétűek. Nem meglepő tehát, hogy odavagyunk a zablisztes és zabpelyhes receptekért, amelyekből most egy reggelizőkekszet próbáltam ki, és lenyűgöző lett az eredmény.

A zabpehely mellé olyan finom és tápanyagdús hozzávalók kerülnek, mint például a mandulavaj, a kókuszreszelék vagy a vegyes magkeverék, a süti édességéről pedig a juharszirup, a csokoládé és az aszalt gyümölcsök gondoskodnak.

A receptben szereplő mag- és aszaltgyümölcs-összeállításon kívül más keveréket is használhatsz: például a mangó-kesudió, a csoki-mandula, a fekete áfonya-dió vagy a mazsola-dió is isteni összhatást eredményeznek. A lényeg, hogy tartsd magad a megadott mennyiségekhez.

A kekszek gluténmentesek, és teljesen növényi alapanyagokból készültek, így gluténmentes és vegán diétába is beilleszthetők.

Házi zabkeksz

Reggelizo zabkeksz

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 2 ek őrölt lenmag
  • 6 ek forró víz
  • 200 g nagy szemű zabpehely
  • 50 g kókuszreszelék
  • 0.5 tk sütőpor
  • 0.5 tk szódabikarbóna
  • 0.5 tk
  • 200 g krémes mandulavaj
  • 160 ml juharszirup (vagy méz)
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 100 g aszalt vörös áfonya és meggy (vagy más gyümölcs)
  • 50 g durvára darabolt mandula (vagy más magkeverék)
  • 50 g kendermag
  • 50 g étcsokichips vagy durvára darabolt étcsoki
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el a lentojást az őrölt lenmag és a víz összekeverésével, és hagyjuk, hogy 10 perc alatt besűrűsödjön.

Egy nagyobb tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: a zabpelyhet, a kókuszreszeléket, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.

Egy kisebb tálban keverjük össze a folyékony hozzávalókat: a mandulavajat, a juharszirupot, a vaníliakivonatot és az elkészült lentojást, és keverjük őket homogén állagúra.

Öntsük a folyékony hozzávalókat a szárazakra, és keverjük őket addig, amíg egy sűrű masszát kapunk. 

Adjuk hozzá a magvakat, a csokit és az aszalt gyümölcsöket, és egy spatula segítségével egységesítsük őket.

Egy sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazzunk fagyiskanál mennyiségű gombócokat, és helyezzük őket egymástól 3-4 cm távolságra. A végén egy kanál hátával vagy a kezünkkel egyengessük őket korong formájúra. Mérettől függően 20-25 kekszet fogunk kapni.

Tegyük őket 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük őket 15-20 percig. Fogyasztás előtt hagyjuk a kekszeket 5 percig hűlni.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük