Krémes gombapástétom a húsmentes napokra: isteni kence pirítósra

gombapastetom
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Gyorsan elkészítheted ezt az ízletes pástétomot, ráadásul alig kell hozzá valami, és fehérjében is gazdag.

Ha nem eszel húst, akkor sem kell lemondanod a klasszikus receptekről: fasírtot, de pástétomot is készíthetsz zöldségből. Ez a gombás változat ízekben gazdag, krémes, tökéletes feltét pirítósra. 

Pürésítés előtt a hagymát és a gombát puhára kell dinsztelni, de ez nem vesz igénybe sok időt, úgyhogy még ezzel a lépéssel együtt is gyorsan összedobható a pástétom. 

A gombához nagyon jól illik a provence-i fűszerkeverék, de ha esetleg nem kapsz, kakukkfűvel, majoránnával és rozmaringgal helyettesítheted, vagy így készítheted el házilag

Gombapástétom

gombapastetom

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 130 g mandula
  • 1 db salottahagyma
  • 60 ml olívaolaj
  • 250 g csiperkegomba
  • 2 tk provence-i fűszerkeverék
  • ízlés szerint
  • 2 ek víz
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát pucoljuk meg, a gombát tisztítsuk meg, mindkettőt vágjuk vékony szeletekre.

A mandulát egy erős aprítógépben zúzzuk össze, míg egészen porállagú nem lesz. 

Az olívaolajat forrósítsuk fel egy serpenyőben, majd dobjuk rá a hagymát, dinszteljük addig, míg puha és átlátszó nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a gombát, sózzuk, szórjuk rá a fűszerkeveréket. Addig dinszteljük, míg a gomba kiengedi magából a nedvességet, picit megbarnul. 

Adjuk hozzá a gombás-hagymás alapot az őrölt mandulához, majd dolgozzuk össze, míg teljesen krémes nem lesz. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés vizet is.

Pirítósra kenve kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük