Isteni, ropogós bundában sült gomba: fűszeres pácban áll, mielőtt a panírba kerül
A páctól sokkal ízletesebb, a panko morzsától sokkal ropogósabb lesz a gomba, krémes mártogatóssal érdemes kínálni.
A gombafasírt több recept szerint kipróbálható. Az egyik legkülönlegesebb változatban az apróra kockázott gomba hagymával és fűszerekkel pirul. Ebből lesz a massza, amiből az ínycsiklandó fasírt készül.
A finomság sütőbe tolva készül, ám ha szeretnéd, bő olajban is sütheted, és forró levegős sütőben is szépen megpirul (180-200 fok, 15-25 perc, félidőnél fordítsuk meg). A masszát pedig pikánsabb fűszerekkel vagy friss zöldfűszerekkel is gazdagíthatod. Vízbe áztatott zsemle helyett pedig zsemlemorzsát is használhatsz (annyit, amennyitől jól formázhatóvá válik).
A gombát tisztítsuk meg és vágjuk apróra.
A hagymát tisztítsuk meg és vágjuk finomra, ezután kevés olajon kezdjük el dinsztelni, majd keverjük hozzá a gombát, és pirítsuk le.
A gombás masszát fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel és fokhagymával.
A zsemlét vagy kenyeret áztassuk vízbe.
A lepirult gombához adjuk hozzá a kinyomkodott zsemlét vagy kenyeret a tojással együtt, és dolgozzuk egybe a masszát.
A gombamasszából formázzunk tetszőleges golyókat, majd forgassuk meg zsemlemorzsában.
A gombafasírtokat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, fújjunk rájuk olajat, majd 15-18 percre toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe. Félidőnél fordítsuk meg őket.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu