Mire való a légkeverés, és hogyan használjuk okosan?

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Már majdnem minden új sütőn van légkeveréses funkció, de tudjuk, hogy pontosan miért van ott a kis propelleres jelecske, hogyan működik és mire való? Mikor segít és mikor felejtsük inkább el?

Nagyon sokáig egyáltalán nem használtam a légkeverést a sütőmön, mert féltem tőle, hogy kiszárítja és tönkreteszi, ami épp odabent készül, de mindenekelőtt attól tartottam, hogy kevésbé tudom majd kontrollálni az étellel történő folyamatokat.

Azóta egyre többször merem kipróbálni egyre többféle ételen, így fel tudok sorolni egy rakás olyan esetet, amikor a légkeverés nagyon hasznos segítség tud lenni.

Időt és energiát spórol

A légkeveréses funkció a forró levegő keringetésével kb. 20-30 százalékkal lerövidíti a sütést, így elvileg időt és energiát is spórolunk vele, mégsem mindegy, mihez és hogyan használjuk, mert elég könnyen sülhet el rosszul a dolog. 

legkeveres

Mikor érdemes használni?

  • Ha légkeveréses üzemmódban melegítjük elő a sütőt, hamarabb felmelegszik, ez néha igazán fontos lehet, ha sietünk, különösen, ha valamit fel szeretnénk melegíteni. 
  • Ha több szinten, többféle ételt sütünk egyszerre a sütőben, a légkeverés segít, hogy mindenhová egyenletesen jusson el a hő, és ne csak a fölső szint teteje vagy az alsó alja égjen meg.
  • Pizzasütésnél minden olyan eszközt muszáj felhasználni, ami segíthet a sütőben lévő hőmérséklet növelésében, így a maximum hőfokon túl a légkeverést is érdemes beizzítani, nagyon nagy különbségeket tud tenni, sokkal ropogósabb szélű tésztákat lehet vele készíteni.
  • Ha valami túlságosan sok levet eresztett, és el akarjuk párologtatni, olyankor is nagyon jó dolog a légkeverés. Mint minden esetben, most sem szabad a sütőt magára hagyni, mert olyan hatékony, hogy hamar túllőhetünk a célunkon. 
  • Sütemények sütésekor nagyon óvatosan érdemes használni ezt a funkciót, mert könnyen kiszáríthatja a tésztákat, illetve a kelt és sütőporos tészták hamarabb jöhetnek fel, és berepedezhetnek. Én süteményeknél még nem láttam értelmét a légkeverésnek, maximum olyankor, ha egy péksütemény vagy kalács nem akart elég szépen megpirulni, és rá akartam segíteni egy kicsit, de olyankor is csak percekre kapcsoltam be.
  • Zöldségek sütésekor nagyon jól tud jönni, gyorsabban megsülnek és ropogósabbak lesznek kívül, lágyak belül, de nagyon oda kell rájuk figyelni, mert nem csak odaéghetnek, de ki is száradhatnak, ha ottfelejtjük vagy túl későn vesszük ki őket.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük