13 zöldfűszer, melyek feldobják a fogásokat: használd őket bátran

zöldfűszerekcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Zöldfűszerekkel szép az élet, használd őket az alapízesítők mellett, csodássá teszik az ételeket, és kevesebb sóra lesz szükséged.

A friss fűszernövényeknek nincsen párjuk. A zöldekből a választék terjedelmes, a legtöbbjük cserépben, a konyhában is nevelhető, de szárítva is lehet rájuk számítani.

A fűszernövények élettel töltik meg a tányért, az elkészült fogások ízét kiemelik. Díszítőelemként is lehet őket használni, és az egészségre is jótékonyan hatnak, mindegyiknek megvan a maga áldásos tulajdonsága. Mutatjuk, melyek azok a fűszernövények, melyeket érdemes frissen vagy szárítva kéznél tartanod, mert a legegyszerűbb natúr húst is fejedelmivé varázsolják.

Petrezselyem

A petrezselyem a legismertebb a zöldfűszerek közül, ezt használják a leggyakrabban. A zöld íze friss, kicsit citrusos, rengetegféle ételt feldob, remekül illik levesekhez, főzelékekhez, köretekhez és húsokhoz is. A petrezselyem rengeteg értékes anyagot tartalmaz a szervezet számára, található benne K- és C-vitamin is. Hogy megmaradjon a zamata és értékei, a főzés utolsó 1-2 percében ajánlott az ételekhez adni.

Lestyán

A lestyán küllemre nagyon hasonlít a petrezselyemhez, levelét, magját és gyökerét is fel lehet használni. Frissen a legfinomabb, de szárítva is szuper választás. A petrezselyemhez hasonlóan ajánlott használni, de sültek ízesítésénél is érdemes kipróbálni. 

Kapor

A kapor a tökfőzelék lelke, jellegzetes aromája hamar elillan, ezért a főzés utolsó perceiben ajánlott az ételhez adni. A kapor remekül illik mártásokhoz, ragukhoz, salátákba is lehet keverni, a savanyúságokba pedig kötelező belecsempészni.

Tárkony

Szárítva is értékes ízesítő. A zamata kicsit pikáns, érdemes ecetben is elrakni, így lesz belőle különleges tárkonyecet, mely salátákba és más fogásokba csempészve is nagyszerű. A tárkony levesekben és mártásokban is remekül érezteti magát, jól megfér más fűszerekkel párosítva. Gombával, borsóval és zöldbabbal is remek párost alkot.

Snidling

A snidling nagyon aromás, ízében a hagymához hasonló. Hőkezelni nem szokás, a nyers vagy a már elkészült ételekhez szokás keverni. Remekül illik salátákba, levesekbe, főzelékekbe, kencékbe keverve, és még szendvicsre is lehet szórni.

Kakukkfű

A kakukkfű az egyik legaromásabb fűszernövény, mely gyógynövényként is remekül funkcionál. Érdemes megfázás idején kakukkfűteát fogyasztani, mely csillapítja a torokfájást és a köhögést, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású. Erős íze miatt csak mértékkel javasolt az ételekhez adni. Levesekben, mártásokban és pácokban is jól megfér. A kakukkfű gombás, paradicsomos és tejszínes fogásokban is elengedhetetlen fűszer. Natúr- és grillcsirke fűszerezésénél is javasolt használni.

Majoránna

Frissen és szárítva is remek fűszernövény. A majoránna hű társa a gombának, levesekbe és paradicsomos ételekbe is remekül illik. Marhapörköltben kihagyhatatlan, grillszezon idején sült zöldségekre szórva is remek választás. Frissen, apróra vágva salátákba és mártásokba csempészve is érdemes kipróbálni.

Borsikafű

Az erdélyi konyha kedvelt fűszernövénye csombor és borsfű néven is ismert. Az ősi fűszer aromája picit csípős, hasonló a fekete borshoz, ezért tökéletesen pótolható vele. A borsikafüvet érdemes hüvelyes fogásokhoz adni, mivel csökkenti a puffasztó hatásukat. Frissen és szárítva is lehet használni, a kissé pikáns fűszernövény húsos és zöldséges fogásokhoz is passzol, paradicsomos mártásokban remekül érezteti magát.

Oregánó

A mediterrán konyha kedvelt fűszere, tele van vitaminokkal és tápanyagokkal. Az oregánó hatékony fertőtlenítő, vírus- és gombaölő, és még az emésztésre is kedvező hatást gyakorol. Erőteljes aromája miatt óvatosan adagold a húsos és zöldséges ételekhez, mártásokhoz, levesekhez és ragukhoz is próbáld ki, paradicsomos ételek készítésénél pedig kötelező.

Rozmaring

A rozmaring frissen és szárítva is remek választás, a krumplival remekül muzsikál. Frissen a borókabogyóra hasonlít a zamata, szárítva picit kesernyésebb. A fűszernövény szárítva grillezett ételek készítésénél is használható. A rozmaring szószokhoz és zöldséges ragukhoz keverve is remek választás.

Bazsalikom

A kellemes illatú fűszernövényt frissen és szárítva is használhatod. Frissen sokkal aromásabbak a levelek, melyeket salátákhoz és különböző ételekhez is adhatsz. A bazsalikom az olasz konyha kedvelt ízesítője, mely a paradicsommal készült fogásokból kihagyhatatlan. A zöldből pestót is lehet készíteni, melyet fokhagymával és fenyőmaggal még izgalmasabb ízűvé varázsolhatsz. Ha épp különleges házi lekvárt vagy szörpöt készítenél, a bazsalikom akkor is remek választás, az eperrel jó párost alkotnak.

Zsálya

Kissé kesernyés íze miatt megosztja az embereket, nem mindenki szereti. Frissen és szárítva is intenzív, a levelét és a szárát is fel lehet használni. Mivel számos jótékony hatással bír, a halhatatlanság füvének is nevezik. A zsálya görcsoldó, antibakteriális, emésztésjavító, csökkenti a felfúvódást. A zsírosabb ételekhez érdemes mértékkel adagolni, mivel segíti az emésztést. Borjúhoz, kacsához és más szárnyashoz is remekül illik. Olajjal és ecettel is érdemes párosítani, így a házi zsályás olajjal vagy ecettel izgalmasabbá tehetők az ételek.

Menta

A frissítő fűszernövény antibakteriális és görcsoldó, különböző italok és desszertek készítésénél is ajánlott használni. Akár már egy pohár hideg vízbe keverve is nagyszerű, de mehet koktélokba, limonádékba és teákba is. Az ízét szeretők kipróbálhatják salátában, borsópürében vagy halas fogások készítésénél. Sőt, még desszertekbe is mehet, feldobhatod vele a rizsfelfújtat, vagy a csokitortát teheted vele izgalmassá.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon