
Örülj az esőnek, készíts szendvicskrémet friss gombából!
Gombapástétom, egyszerű, nagyszerű
Cikkek


Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben

Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára
Ropogós

Frissítő brokkolisaláta krémes öntettel: nem kerül bele majonéz

Sűrű, gazdag sültpaprika-krémleves: melegen és hidegen is isteni

Csodafinom kakaós palacsinta: bármilyen töltelékkel jólesik

Szaftos, csirkés rigatoni: a fűszeres paradicsomszósz is megér egy misét

Kurkumás tea tele fűszerekkel: forró ital a vírusok ellen
Szendvicskrém receptből sosem lehet elég az ember tarsolyában, különösen annak, aki szeret kilépni a vaj-felvágott-sajt háromszögből. Egy jó szendvicskrémmel megoldjuk a tízórai és uzsonna problémát, sőt, vendégeknek is nagyot lehet villantani egy különlegesen jól sikerült megoldással.
Ehhez a gombakrémhez érdemes beszerezni egy-két különlegesebb fajtát is, de tulajdonképpen bármelyikkel kipróbálható, aminek éppen a szezonja van, vagy, amihez utazásunk éppen hozzájutunk. Aki szereti a gombát, és szeret az erdőben bóklászni, biztosan tudja, hogy hol vannak a környékén a tuti lelőhelyek, de a piac sem rossz megoldás, vettem én már illatos rókagombát a Bosnyák téren.
Ha viszont éppen most, ennek a posztnak a hatására ütött szöget a fejedbe, hogy milyen jó móka lehet eső után, a hűvös, párás erdőben gomba után kutatni, akkor menj ki a helyi piacra, keresd meg a gombaárust, és kérdezd meg tőle, hogy hol szedte a portékáját. Nem fogja megmondani, helyette elkezd valamit kamuzni, hogy Zalában, vagy a Bakonyban, vagy a soproni erdőben, vagy itt, a szomszédos, beazonosíthatatlan réten.
Hát igen, vannak helyek az országban, amik mindennél jobb gomba lelőhelyek, Sopron környékén, és a Bakonyban például tényleg elképesztő mennyiségben, és változatosságban teremnek a különböző fajok. Érdemes próbálkozni, veszíteni nem veszíthetsz. Ha semmi sem került a kosaradba (vagy éppenséggel teli szedted, de a bevizsgáláson, fájdalom, mind elbukott), akkor is gazdagabb lettél egy békés erdei kirándulással, fogd fel a zsákmányt extra ajándéknak!
A gombafajtától függ az íze
Ha mindig ezt a receptet követjük, csak a gomba fajtáját variáljuk, egy igazi gasztrokalandban lehet részünk. Egészen más ízt kapunk, ha szegfűgombából készítjük, mintha valami tinórufélét, vagy pereszkét használunk. És még különösebb konyhatechnikai tudás sem kell a sikerhez.
Gombás melegszendvicskrém

Hozzávalók 1 adaghoz
- 40 dekagramm Fehér vagy barna csiperke
- 20 dekagramm Fagyasztott vargánya
- 1 darab hagyma
- 1 darab gerezd fokhagyma
- 1 darab Petrezselyem csokor
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál vaj
- 1 mililiter citromlé
Elkészítés:
2. Egy nagy serpenyőben olajat hevítünk, rádobjuk a felkockázott hagymát, üvegesre pirítjuk. Rádobjuk a fokhagymát is.
3. A vajat hozzáadjuk, hagyjuk elolvadni.
4. Több részletben beletesszük a gombát is. Sózzuk, borsozzuk, ettől levet ereszt. Folyamatos keverés mellett, közepes tűzön addig sütögessük, amíg teljesen elfövi a levét, és elkezd pirulni.
5. Dobjuk rá az aprított petrezselymet, facsarjunk rá egy-két csepp citromlevet, vegyük le a serpenyőt a tűzről.
6. Késes aprítóban daráljuk krémesre.