Örülj az esőnek, készíts szendvicskrémet friss gombából!
Gombapástétom, egyszerű, nagyszerű

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Szendvicskrém receptből sosem lehet elég az ember tarsolyában, különösen annak, aki szeret kilépni a vaj-felvágott-sajt háromszögből. Egy jó szendvicskrémmel megoldjuk a tízórai és uzsonna problémát, sőt, vendégeknek is nagyot lehet villantani egy különlegesen jól sikerült megoldással.

Ehhez a gombakrémhez érdemes beszerezni egy-két különlegesebb fajtát is, de tulajdonképpen bármelyikkel kipróbálható, aminek éppen a szezonja van, vagy, amihez utazásunk éppen hozzájutunk. Aki szereti a gombát, és szeret az erdőben bóklászni, biztosan tudja, hogy hol vannak a környékén a tuti lelőhelyek, de a piac sem rossz megoldás, vettem én már illatos rókagombát a Bosnyák téren.

Ha viszont éppen most, ennek a posztnak a hatására ütött szöget a fejedbe, hogy milyen jó móka lehet eső után, a hűvös, párás erdőben gomba után kutatni, akkor menj ki a helyi piacra, keresd meg a gombaárust, és kérdezd meg tőle, hogy hol szedte a portékáját. Nem fogja megmondani, helyette elkezd valamit kamuzni, hogy Zalában, vagy a Bakonyban, vagy a soproni erdőben, vagy itt, a szomszédos, beazonosíthatatlan réten.

Hát igen, vannak helyek az országban, amik mindennél jobb gomba lelőhelyek, Sopron környékén, és a Bakonyban például tényleg elképesztő mennyiségben, és változatosságban teremnek a különböző fajok. Érdemes próbálkozni, veszíteni nem veszíthetsz. Ha semmi sem került a kosaradba (vagy éppenséggel teli szedted, de a bevizsgáláson, fájdalom, mind elbukott), akkor is gazdagabb lettél egy békés erdei kirándulással, fogd fel a zsákmányt extra ajándéknak!

A gombafajtától függ az íze

Ha mindig ezt a receptet követjük, csak a gomba fajtáját variáljuk, egy igazi gasztrokalandban lehet részünk. Egészen más ízt kapunk, ha szegfűgombából készítjük, mintha valami tinórufélét, vagy pereszkét használunk. És még különösebb konyhatechnikai tudás sem kell a sikerhez. 

Gombás melegszendvicskrém

gombakrém

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 40 dekagramm Fehér vagy barna csiperke
  • 20 dekagramm Fagyasztott vargánya
  • 1 darab hagyma
  • 1 darab gerezd fokhagyma
  • 1 darab Petrezselyem csokor
  • 1 csipet
  • 1 csipet bors
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 mililiter citromlé
Recept idők

Elkészítés:

1. A megtisztított gombákat felaprítjuk, félretesszük.

2. Egy nagy serpenyőben olajat hevítünk, rádobjuk a felkockázott hagymát, üvegesre pirítjuk. Rádobjuk a fokhagymát is.

3. A vajat hozzáadjuk, hagyjuk elolvadni.

4. Több részletben beletesszük a gombát is. Sózzuk, borsozzuk, ettől levet ereszt. Folyamatos keverés mellett, közepes tűzön addig sütögessük, amíg teljesen elfövi a levét, és elkezd pirulni.

5. Dobjuk rá az aprított petrezselymet, facsarjunk rá egy-két csepp citromlevet, vegyük le a serpenyőt a tűzről.

6. Késes aprítóban daráljuk krémesre.
Ezt is szeretjük