Kívül ropogós, belül puha gombakrokett – Egészséges, mégis laktató

gombakrokett cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Lehet főétel, de akár partifalat is, ezt a gombakrokettet nem igazán lehet abbahagyni.

Azt gondolhatnád, hogy ez csak egy sokadik krokettrecept, de egy hozzávalótól teljesen más íze lesz, ez pedig a hajdina. Aki még sosem próbálta, érdemes vele kísérletezni, mert nagyon érdekes, mogyoróra hasonlító íze van, és a gombához is remekül passzol.

A hajdina nem gabona, hanem mag, egészséges, magas rosttartalmú ásványi anyag- és vitaminforrás. Nem fő úgy szét, mint a rizs, ha nem figyelsz oda, mégis jól használható kötőanyagként. 

A krokett hagyományosan krumpliból készül, de egészen izgalmas például a tojásból készült, amely főzelékek mellé is kiválóan illik. 

Gombakrokett

gombakrokett recept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 250 gramm hajdina
  • 1 kilogramm csiperkegomba
  • 1 fej hagyma
  • 2 darab tojás
  • 1 evőkanál liszt
  • 70 gramm zsemlemorzsa
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 4 evőkanál olaj
Recept idők

Elkészítés:

A hajdinát főzzük meg. Ha megfőtt, tegyük robotgépbe, turmixoljuk le, majd tegyük egy tálba. A hagymát vágjuk apróra, a gombát vágjuk vékony szeletekre. 

Egy serpenyőbe tegyünk 2 evőkanál olajat, melegítsük fel, majd tegyük bele a hagymát, dinszteljük pár percig. Adjuk hozzá a gombát, majd dinszteljük további 5 percig. Tegyük bele a robotgépbe, turmixoljuk össze. A masszát tegyük a tálba a hajdinához, jól keverjük össze. Üssünk hozzá egy tojást, adjuk hozzá a lisztet, sózzuk, borsozzuk, majd ismét jól keverjük össze. 

Nedves kézzel formáljunk belőle gombócokat.

A másik tojást üssük bele egy tálba, villával verjük fel. Vegyünk elő még egy tálat, szórjuk bele a zsemlemorzsát. A gombócokat először mártsuk bele a felvert tojásba, majd forgassuk meg a zsemlemorzsában, figyelve, hogy mindenhol befedje. Tegyük a kész gombócokat egy tálra. 

Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, majd 3 perc alatt süssük a gombócokat aranybarnára. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük