Fűszeres, sós csiga gombával töltve - Leveles tésztából is tökéletes lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A leveles tészta igazi megmentő, ha édes vagy sós nassolnivalót szeretnél sütni, érdemes otthon tartanod belőle.
A leveles tészta és a gombás ragu tökéletesek együtt, akár könnyed vacsora is készülhet belőlük. A gomba elég megosztó zöldség, pedig nemcsak finoman és könnyen elkészíthető, hanem nagyon egészséges is. Sokféleképpen felhasználható, készíthetsz belőle paprikást, levest, megtöltheted a kalapját, sőt, még kencék alapanyagának is kiváló.
A gomba gyorsan romlik, így vásárlás után azonnal dolgozd fel, ha nincs sok időd, akkor kis kockákra vágva párold meg, mindig kevés hagymával, hogy erőteljesebb íze legyen. Utána már csak leveles tésztára lesz szükséged, amelybe beletöltöd, feltekered és kis csigákat készítesz belőle. Sósan is isteni a tekercs, például a spenótos-sajtos vagy a nagy kedvenc, a pizzás változat.
Gombás csiga
Hozzávalók 4 személyre
- 1 csomag leveles tészta
- 300 gramm gomba (csiperke)
- 1 fej vöröshagyma (közepes)
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál vaj
- 0.5 kávéskanál chilipor
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 darab tojás
Elkészítés:
A hagymát, a fokhagymát és a gombát is vágjuk apróra. Egy serpenyőben, közepes lángon olvasszuk fel a vajat, majd dinszteljük meg rajta a hagymákat 2 perc alatt. Tegyük rá az összevágott gombát, chiliport, sózzuk, borsozzuk. Pároljuk 4-5 percig, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk 10 percet hűlni.
A leveles tésztát terítsük ki, majd kanalazzuk rá a gombás keveréket úgy, hogy a hosszabbik végein hagyjunk üresen 1-1 centimétert. Tekerjük fel a tésztát, majd vágjuk fel 1-1,5 centiméter széles csíkokra. Kenjük meg felvert tojással.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és fektessük rá a csigákat. Süssük 25 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.
Fotó: Getty Images