Fűszeres gombakrém fehérborral és kakukkfűvel: eteti magát, olyan finom

gkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mennyei kence kétféle gombával készítve lesz igazán finom, a krémsajt pedig selymesebbé teszi.

A friss pékáru legjobb barátja a krémes, ízekben gazdag kence, amit mindenki ízlése szerint ken a kenyérre, kiflire, zsemlére. A fenséges krémeket házilag érdemes elkészíteni, rengetegféle izgalmas variációban kipróbálhatók: lehet tonhalas, tojásos vagy bármilyen zöldségből készült kence, de még májkrém is készülhet.

Gombából nagy a választék, az alapanyagból sokféle étel készülhet, levesek, pörkölt, köret és még bőven lehetne sorolni, ha azonban egyszerű, mégis nagyszerű finomságot dobnál össze, próbáld ki a gombakrémet. Ez készülhet csak csiperkéből vagy vargányából, de bátran mixelheted is őket fele-fele arányban. A kencét ne csak pékáruval fogyaszd, zöldségekkel is isteni lesz, sőt, még leveles tésztára is kenheted: készíts batyukat, a tésztatáska tetejét pedig tojással és szezámmaggal díszítve süsd aranybarnára. Iskolába, munkába menet, de egy nyárbúcsúztató pikniken is nagy sikere lesz.

Fehérboros gombakrém

gkct

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés olívaolaj
  • 25 dekagramm gomba (csiperke)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 deciliter száraz fehérbor
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 csokor petrezselyem
  • 180 gramm krémsajt (Philadelphia)
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított gombát vékonyan szeleteljük fel.

A vöröshagymát vágjuk finomra, kevés olajon dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a gombaszeleteket, fehérbort.

Kevergetve főzzük 15 percig, utána fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel. Adjuk hozzá a krémsajtot, a finomra vágott petrezselymet. Pürésítsük botmixerrel.

A fűszeres, krémes kencét kínáljuk friss pékáru mellé.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük