Szaftos, sült gombás fasírtgolyók – Spagettire is szuper feltét húsmentesen

Nyomtatás
gombás fasírtgolyó cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Fasírtgolyókat azért jó sütni, mert nemcsak önmagukban finomak, hanem rengeteg ételhez feltétként is szolgálhatnak.

Nagyon népszerűek nálunk a kis fasírtgolyók. Melegen, hidegen, önmagukban és körettel is szívesen eszi őket a család. Attól függően, hogy milyen köretet kínálunk mellé, egészen diétás vagy nagyon laktató étel is lehet. A legegyszerűbb paradicsomos spagettit is feldobja, de sült krumplival is finom.

A lényeg, hogy eléggé szaftos legyen a belseje. A sütési módot is változtathatjuk, lehet olajban vagy sütőben sütni. Ez most egy húsmentes verzió, méghozzá gombából, így a meleg időben kevésbé terheli meg a gyomrunkat.  

Gombás fasírtgolyók

gombás fasírtgolyó recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 fej hagyma
  • 450 gramm gomba (csiperke)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0.5 teáskanál
  • 0.5 kávéskanál bors
  • ízlés szerint petrezselyem (friss)
  • 80 gramm zabpehely (apró szemű)
  • 50 gramm zsemlemorzsa (opcionális)
  • 1 kávéskanál majoranna
  • 2 darab tojás
  • 40 gramm parmezán
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Egy tepsit terítsünk le sütőpapírral. A hagymát, a fokhagymát és a gombát tiszítsuk meg, vágjuk apróra.

Egy serpenyőben melegítsünk olajat, majd adjunk hozzá vajat. Amikor a vaj elolvadt, adjuk hozzá a hagymát és a gombát, sózzuk, borsozzuk. Időnként keverjünk rajta egyet, amíg a gomba meg nem puhul és a nedvesség el nem párolog alóla. Tegyük bele a fokhagymát, pirítsuk még néhány percig. Ezután tegyük a gombás keveréket egy tálba, hagyjuk kihűlni. Adjuk hozzá a tojást, az apróra vágott petrezselymet, majorannát, parmezánt és a zabpelyhet. 

Gyúrjunk golyókat, ha szeretnénk, forgassuk meg őket zsemlemorzsában, majd tegyük őket a sütőpapírra, süssük 20-25 percig. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon