Gombás-krumplis galette: omlós, vajas tészta öleli körbe a pirult zöldségeket

gombásgalette2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Laktató, ízes és nagyon különleges ez a krumplis galette, ráadásul nem bonyolult az elkészítése sem.

A galette egy külön műfaj: omlós, vajas tészta az alapja, amire bármilyen édes vagy sós feltét kerülhet. A tésztája picit a linzerre és a pitére hajaz, de cukor nélkül és rengeteg vajjal készül.

Jelen esetben gombás, krumplis verzió készült belőle: a töltelék lelkét a sok friss zöldfűszer adja, a gombához nagyon jól megy a kakukkfű és a rozmaring, de ha nem tudunk frisset beszerezni belőlük, szárítottal is helyettesíthetők.

Fontos, hogy a burgonyát hajszálvékonyra vágjuk, még jobb, ha gyaluljuk, úgy biztosan puhára sül. A gombás-krumplis galette nagyon laktató, ízgazdag és különleges fogás.

Gombás galette

gombásgalette

Hozzávalók 1 darabhoz:

Tészta:

  • 300 gramm liszt
  • 200 gramm hideg vaj
  • 0.5 teáskanál
  • 1 deciliter víz

Töltelék:

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 250 gramm barna csiperkegomba
  • 1 evőkanál kakukkfű (friss)
  • 1 evőkanál rozmaring (friss)
  • 1 teáskanál őrölt oregánó
  • friss petrezselyem
  • ízlés szerint só, bors
  • 3 kisebb darab burgonya
  • 1 fej hagyma
  • 1 darab tojás (kenéshez)
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sóval, majd összemorzsoljuk a felkockázott hideg vajjal. A vizet hozzáöntjük, majd az egészet egynemű tésztává dolgozzuk. Folpackba csomagoljuk, majd a hűtőbe tesszük egy órára.

Közben készítsük el a tölteléket. A gombát mossuk meg, vágjuk szeletekre, a burgonyát pucoljuk meg, majd gyaluljuk hajszálvékonyra. A hagymát kockázzuk össze.

Egy serpenyőben melegítsünk kb. 3 evőkanál olívaolajat, majd dobjuk rá a gombát, addig kevergessük, míg puha és picit pirult nem lesz. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk rá a zöldfűszereket - a petrezselyem kivételével -, ha nincs friss kakukkfüvünk vagy rozmaringunk, őrölttel helyettesíthetjük. Adjuk hozzá az összeaprított hagymát, majd a zúzott fokhagymát, dinszteljük, míg a hagyma üveges nem lesz. Húzzuk le a tűzről, tegyük félre 5 percre.

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. 

A tésztát vegyük ki a hűtőből, nyújtsuk ki vékony köralakra. A kör közepére - a széleken hagyjunk kb. 2-3 centi helyet - pakoljuk a krumpliszeletek felét, erre kanalazzuk rá a gombás keveréket, majd tegyük a tetejére a maradék krumpliszeletet. Szórjuk meg az összeaprított friss petrezselyemmel.

A tészta széleit hajtsuk be a töltelékig, picit nyomkodjuk le. Verjünk fel egy tojást, majd kenjük be vele a tészta széleit. Kb. 25-30 percig süssük, amíg aranybarna nem lesz.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük