![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Gombás-krumplis galette: omlós, vajas tészta öleli körbe a pirult zöldségeket
![gombásgalette2](https://kep.index.hu/1/0/3287/32873/328731/32873158_2519644_0fb8a63bc33c53a3ce2d12c70e824325_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Laktató, ízes és nagyon különleges ez a krumplis galette, ráadásul nem bonyolult az elkészítése sem.
A galette egy külön műfaj: omlós, vajas tészta az alapja, amire bármilyen édes vagy sós feltét kerülhet. A tésztája picit a linzerre és a pitére hajaz, de cukor nélkül és rengeteg vajjal készül.
Jelen esetben gombás, krumplis verzió készült belőle: a töltelék lelkét a sok friss zöldfűszer adja, a gombához nagyon jól megy a kakukkfű és a rozmaring, de ha nem tudunk frisset beszerezni belőlük, szárítottal is helyettesíthetők.
Fontos, hogy a burgonyát hajszálvékonyra vágjuk, még jobb, ha gyaluljuk, úgy biztosan puhára sül. A gombás-krumplis galette nagyon laktató, ízgazdag és különleges fogás.
Gombás galette
![gombásgalette](https://kep.index.hu/1/0/3287/32873/328731/32873168_96c0c8363f8c18b1f9a962e04b8a0298_wm.jpg)
Hozzávalók 1 darabhoz
Tészta:
- 300 gramm liszt
- 200 gramm hideg vaj
- 0.5 teáskanál só
- 1 deciliter víz
Töltelék:
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 250 gramm barna csiperkegomba
- 1 evőkanál kakukkfű (friss)
- 1 evőkanál rozmaring (friss)
- 1 teáskanál őrölt oregánó
- friss petrezselyem
- ízlés szerint só, bors
- 3 kisebb darab burgonya
- 1 fej hagyma
- 1 darab tojás (kenéshez)
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a sóval, majd összemorzsoljuk a felkockázott hideg vajjal. A vizet hozzáöntjük, majd az egészet egynemű tésztává dolgozzuk. Folpackba csomagoljuk, majd a hűtőbe tesszük egy órára.
Közben készítsük el a tölteléket. A gombát mossuk meg, vágjuk szeletekre, a burgonyát pucoljuk meg, majd gyaluljuk hajszálvékonyra. A hagymát kockázzuk össze.
Egy serpenyőben melegítsünk kb. 3 evőkanál olívaolajat, majd dobjuk rá a gombát, addig kevergessük, míg puha és picit pirult nem lesz. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk rá a zöldfűszereket - a petrezselyem kivételével -, ha nincs friss kakukkfüvünk vagy rozmaringunk, őrölttel helyettesíthetjük. Adjuk hozzá az összeaprított hagymát, majd a zúzott fokhagymát, dinszteljük, míg a hagyma üveges nem lesz. Húzzuk le a tűzről, tegyük félre 5 percre.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
A tésztát vegyük ki a hűtőből, nyújtsuk ki vékony köralakra. A kör közepére - a széleken hagyjunk kb. 2-3 centi helyet - pakoljuk a krumpliszeletek felét, erre kanalazzuk rá a gombás keveréket, majd tegyük a tetejére a maradék krumpliszeletet. Szórjuk meg az összeaprított friss petrezselyemmel.
A tészta széleit hajtsuk be a töltelékig, picit nyomkodjuk le. Verjünk fel egy tojást, majd kenjük be vele a tészta széleit. Kb. 25-30 percig süssük, amíg aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!