Gyors harapnivaló a gombás muffin – Alig van munka a tészta kikeverésével

gombásmuffincover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A muffinsütőben nem csak édes harapnivalókat érdemes készíteni, süssünk fűszeres, gombás muffint, amit melegen és hidegen is jólesik majd falatozni.

Amikor az ember elkezdi feltölteni a konyháját az alapfelszerelésekkel, vannak olyan kötelező darabok, eszközök, amik a gyakran használt főzőhelyiségben újra és újra a kezünkbe kerülnek, mert bizony nehéz lenne nélkülük létezni. És persze vannak azok az eszközök, amiket csak egy valamire használunk, de arra egyszerűen muszáj.

Elvégre áfonyás muffint vagy bármilyen édes cupcake-t muffintsütőben készít az ember. Az egyszerű és gyorsan készülő édességet nem gyártom túl sokszor, ezért egy ideig felesleges helyfogónak éreztem a muffinsütőt, de aztán elkezdtem sós változatokat készíteni, amelyek remek reggelinek vagy útravalónak bizonyultak.

A családom egyik kedvenc sós változatában a tésztába gombakockák, főtt rizs, sajt, bors és zöldfűszerek kerülnek. Az így készült gombás tészta eteti magát, jól viseli a szállítást, másnap is szuper lesz az állaga, jólesik majd beleharapni. A tészta jól variálható, a rizst elhagyhatjuk, bátran tehetünk bele lila- vagy póréhagymát, érdemes kísérletezni, ha az ember ráérez, szuper dolgokat hozhat ki a tésztából.

Gombás muffin

gombásmuffinct

Hozzávalók 10 darabhoz:

  • 8 dekagramm gomba (konzerves is lehet)
  • 8 dekagramm rizs (barna is lehet)
  • 1 csokor petrezselyem
  • fél csokor metélőhagyma
  • 1 darab tojás
  • 25 dekagramm liszt
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 2.5 deciliter tej
  • 12 dekagramm vaj (olvasztott)
  • 6 dekagramm füstölt sajt
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A rizst puhára főzzük. A gombát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, a zöldfűszereket finomra aprítjuk.

A lisztet tálba öntjük, belekeverjük a sütőport, a sót és a borsot, majd hozzákeverjük a rizst, gombát, felvert tojást, vajat, reszelt sajtot, tejet és a zöldfűszereket.

A keveréket papírral bélelt muffinsütőbe kanalazzuk, a mélyedéseket ¾ részig töltsük meg, majd 180 fokos sütőben 25-35 perc alatt készre sütjük.

Fotók: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük