Görhe, az ősi poharas süti: almás verziót mutatunk
6
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Gyere Te is
Friss és
Ropogós
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A szimpatikus nevű görhét hagyományosan aratás idején sütöttek az asszonyok. Mikor elkészítettük, megértettük miért. Tömény is, édes is, igazi energiabomba.
A 2006-os Művészetek Völgye fesztiválon találkoztam először a görhével, azóta készülök megsütni. Most a véletlen az utamba dobta a receptjét, úgyhogy gondoltam, elkészítem, hátha más is kedvet kap ehhez a hagyományos népi étekhez.
Gyors recept, amihez méregetni sem kell
A görhe a poharas sütik módszerével készül mindössze 6 hozzávalóból. Villám recept a javából, amit nem lehet elrontani.
Egész napra energiát biztosít
Aratási étel lévén a görhét a komoly fizikai munkát végzők energiaszükségleteinek kielégítésére dizájnolták, ezért ideális uzsonna lehet például kiránduláskor is. Bár ezt csak zárójelben mondom, mert isten ments, hogy bárki kedvét elvegyem ettől a finom és szuper egyszerű süteménytől, de jól fog esni utána egy kis levezető séta.
Görhe
Hozzávalók 8 adaghoz
- 1 deciliter tej
- 1 deciliter étolaj
- 6 deciliter kukoricaliszt
- 4 deciliter cukor
- 3 darab tojás
- 3 darab alma
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Az almákat tisztítsuk meg, és reszeljük le a reszelő durvábbik felével. A többi hozzávalót egy mérőpohárral vagy egy üres 2 dl-es tejfölös pohárral mérjük ki egy edénybe. Keverjük jó alaposan össze. Ha ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a reszelt almát. Még egy keverés és kész is van. A tésztát öntsük egy kizsírozott tepsibe, és süssük 30-35 percen keresztül.
Az almákat tisztítsuk meg, és reszeljük le a reszelő durvábbik felével. A többi hozzávalót egy mérőpohárral vagy egy üres 2 dl-es tejfölös pohárral mérjük ki egy edénybe. Keverjük jó alaposan össze. Ha ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a reszelt almát. Még egy keverés és kész is van. A tésztát öntsük egy kizsírozott tepsibe, és süssük 30-35 percen keresztül.
Fotó: Pataki-Szabó Fruzsi/ Só&Bors
Címkék: