Így készül a görög sült krumpli - Citromos szószban sül puhára
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A citrom, az oregánó és az olívaolaj a görög konyha kötelező elemei, most a krumplit csomagolták teljesen új köntösbe.
A krumplis ételeknek se szeri, se száma, mindig találni új receptet. A görög konyha sült krumplija igazán különleges, ugyanis a citrom és az oregánó íze dominál benne, de a mustárnak és az olívaolajnak is jelentős szerepe van az összhatásban.
A krumpli sütési módja sem mindennapi, ugyanis sütőben készül, kezdetben fedő alatt párolódik, majd anélkül pirul. Fontos, hogy az olívaolaj mindenhol egyformán bevonja a krumplit, ettől lesz majd igazán ropogós és ízletes a végeredmény.
Görög sült krumpli
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm krumpli (sütni való)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál mustár
- 4 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál oregánó (őrölt)
- 125 milliliter extra szűz olívaolaj
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A krumplit pucoljuk meg, vágjuk hosszában negyedekbe, majd a negyedeket felezzük vagy harmadoljuk el, hogy szép, egyforma hasábok legyenek.
Az összevágott krumplit tegyük egy jénaiba vagy más hőálló tálba, adjuk hozzá a reszelt fokhagymát, majd az összes többi alapanyagot, alaposan keverjük össze, hogy a szósz mindenhol befedje a burgonyát. Fontos, hogy a krumpli egy sorban legyen, ne fedjék egymást a hasábok.
Fedjük le a tálat alufóliával, majd toljuk a sütőbe. Süssük kb. 30 percig, majd fólia nélkül is további 30 percig, vagy míg teljesen puha és pirult nem lesz.
Fotó: Getty Images