Ez a 10 legjobb burgonyás recept - A sült krumplin túl is van élet
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ha valami, akkor krumpli mindig van otthon, és bármennyire is egyszerű alapanyagnak tűnik, nagyon sokféleképpen felhasználható.
Sajnos ritkán van tele a kamrám, nem nagyon szoktam előretervezni, de két dolog mindig megtalálható benne: tészta és burgonya. Utóbbi alapanyagból számtalan finomság készíthető, nem érdemes leragadni a sült krumpli témakörénél.
Krumplipüré tepsiben sütve
A krumplipürét, sokak kedvenc köretét, nem kell bemutatni, mindenki ismeri és szereti. Ez azonban egy különleges, tepsiben készült változat, ahol a selymes pürét sajttal és baconnel kell rétegezni, majd sütőben összesütni. Sok plusz munkát nem igényel, mégis egy egészen új, ízesebb fogás születik belőle.
Krumplis focaccia
A focaccia, avagy az olaszok lepénykenyere omlós, puha, kelt tésztás finomság, ami tökéletesen helyettesíti a kenyeret, ráadásul a kicsik körében is osztatlan sikert arat majd, hiszen héja sincs. A tésztáját bátran lehet gazdítani krumplival, ettől még puhább és sokkal laktatóbb lesz, ráadásul maradék főtt burgonyát is használhatunk hozzá.
Klasszikus krumplifőzelék
Csakhogy egy hagyományos recept is legyen a felsorolásban, nem maradhat ki a krumplifőzelék. A klasszikus változat savanykásan, babérlevéllel és sok tejföllel készül, úgy, ahogy még nagyanyáink készítették. A burgonyán kívül csak ecetre és fűszerekre van hozzá szükség, úgyhogy igazán pénztárcabarát ebéd lehet belőle.
Csavart krumpli
Ha már sült krumpli, ne mindig a hagyományos recept mellett tegyük le a voksunkat, érdemes kicsit kísérletezni. Kedvelt street food például a csavart, ropogósra sült, fűszeres burgonya, amit házilag sem bonyolult elkészíteni. Szuper nassolnivaló lehet belőle, ha készítünk mellé sajtmártást, az esti filmezés kihagyhatatlan eleme lesz.
Gratin
Ha már unjuk a szokásos rakott burgonyát, készítsünk gratint. Ez az egytálétel sokkal krémesebb, mint a hagyományos változat, tejszínnel és sajttal kell összesütni a burgonyát, illetve ebben a receptben még spenót is kerül mellé. A krumplit hajszálvékonyra kell szeletelni, így garantáltan puha és omlós lesz majd a végeredmény.
Krumplilángos
Ha nyár, akkor lángos, de nem csak meleg időben eshet jól az olajban sült finomság: krumplival készítve még laktatóbb, ez a változat egy hűvös estén is jólesik majd. A jó krumplilángos belül foszlós, kívül ropogós, egyszerűen tökéletes, és természetesen nem hiányozhat róla a rengeteg tejföl és sajt sem.
Brassói
Nagy klasszikus, amit szinte minden családban máshogy készítenek. Ez a verzió igazán különleges, egyrészt, mert csirkéből készül, másrészt, mert a köretet nem csak a burgonya teszi ki, kerül mellé sütőtök és zeller is. Ha picit szeretnétek újítani a megszokott ízvilágon, mindenképpen érdemes adni neki egy esélyt.
Krumpligombóc
Hagyományos levesbetét, ma mégis ritkán készítjük, pedig nem csak laktató, de a legegyszerűbb zöldséglevest is köbre emeli. Ebben a receptben a leveshez és a krumpligombóchoz is találtok leírást, érdemes egy nagy adaggal készíteni belőle, mert pillanatok alatt el fog fogyni.
Krumplis lepény
Finom, laktató, egyszerűen elkészíthető fogás, amihez a maradék krumplipürét is felhasználhatjuk. Azért, hogy ízes is legyen, parmezán kerül a tésztába, de kívülről is sajtba forgatjuk a lepényeket, így lesznek igazán ropogósak. A zöldfűszer is jót tesz neki, bátran kísérletezzünk az ízekkel.
Krumplis tészta
Az egyik legeslegnagyobb kedvenc tésztaételem, már ha magyar konyháról van szó. Akkor jó, ha nem sajnáljuk belőle a hagymát és a paprikát, szaftosnak és ízesnek kell lennie. Ez az az étel, amihez mindig és minden van a kamrában, nem kell boltba rohangálni vagy költségekbe verni magunkat, hogy finom és laktató ételt tálaljunk.
Fotók: Getty Images, Ács Bori/Botos Claudia/Sóbors