Habkönnyű, levegős görög fánkgolyó: mézes-narancsos szirup borítja

gorog-fankgolyo2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem csak a görög főételeknek, a desszerteknek is érdemes adni egy esélyt, a loukumades úgy tökéletes, ahogy van.

Ha kedveled a fánkokat, a görög változatot is imádni fogod, a habkönnyű golyó kelt tésztából készül, bő olajban sül aranybarnára és mézes szirup koronázza meg. Mind a tészta, mind az öntet isteni, de igazán együtt működik jól a kettő.

Mivel a tészta nagyon lágy, szinte folyós, a formázása picit macerásabb, de alább mutatunk hozzá egy videót, hogy könnyebben és gyorsabban menjen a folyamat. Fontos, hogy ne adagolj több lisztet a masszához, az állaga így jó, a palacsintatésztánál egy fokkal sűrűbb végeredményt fogsz kapni. 

A mézes szirup narancslével és -héjjal készítve lesz a legfinomabb, de érdemes egy kevés fahéjat is csempészni bele. Ha pedig szeretnéd, a kész fánkgolyókat pisztáciával megszórva kínáld. 

Görög fánkgolyó

gorog-fankgolyo

Hozzávalók 25 darabhoz

Tészta:

  • 380 g liszt
  • 4 tk porélesztő
  • 1.5 ek cukor
  • 1 csipet
  • 250 ml langyos tej
  • 120 ml langyos víz
  • 3 ek olívaolaj
  • olaj (a sütéshez)

Szirup:

  • 170 g méz
  • 60 ml frissen facsart narancslé
  • 1 db bionarancs héja
  • 0.5 tk fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet, a porélesztőt, a cukrot és a sót keverjük össze. Ássunk a közepébe egy mélyedést, öntsük oda a tejet, a vizet és az olajat. Keverjünk mindent össze, a palacsintához hasonló állagú tésztát kapunk majd. Fedjük le, majd tegyük meleg helyre 1-2 órára.

Közben készítsük el a szirupot: melegítsük össze a mézet, a naracslevet, a narancshéjat és a fahéjat. Alacsony lángon, gyöngyözve főzzük 15 percig. Utána tegyük félre hűlni.

Forrósítsunk bő olajat egy mély serpenyőben, kb. 160-180 fokos legyen. 

Egy kanalat tegyünk egy kis pohár olajba. 

A bal kezünkbe fogjunk egy kevés tésztát, majd szorítsuk ökölbe a kezünket. A mutató- és hüvelykujjunk között kinyomódott tésztát kanalazzuk le, így kapunk egy kis gombócot, ezt tegyük az olajba. Ebben a videóban meg is nézheted a formázást 3 perc 50 másodpercnél. 

Süssük a fánkgolyókat 2-3 percig, majd mikor az aljuk aranybarna, fordítsuk meg, a másik felüket is süssük kb. ennyi ideig. 

A kész fánkokat tegyük egy papírtörlővel bélelt tányérra, majd tegyük a szirupba tálalásig. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük