Szaftos, görög narancstorta: cukorszirup járja át a tésztát

gorog-narancstorta2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha kedveled a citrusos recepteket, ezt a tortát imádni fogod, a narancs átjárja kívül-belül, egyszerűen tökéletes.

A görögök narancstortájának nincsen párja, a portokalopita nagyon szaftos és gyümölcsös, ugyanis citrusos cukorszirup járja át a tésztáját. Bár az elkészítése időigényes, kezdők is bátran nekiállhatnak, ugyanis maguk a részfolyamatok elképesztően egyszerűek. Nem kell tésztát gyúrnod vagy nyújtanod, kész réteslapok képezik a sütemény alapját.

Ez a torta nem csak az elnevezésében narancsos, mind a gyümölcs héja, mind a húsa belekerül, sőt, van, amelyiket egészben darálják bele. Épp emiatt fontos, hogy kezeletlen, bionaranccsal dolgozz! 

Ne rémülj meg a cukor mennyiségétől, a szirupnak ennyivel lesz megfelelő az állaga, ráadásul ahogy beszivárog a tésztarétegek közé, szépen eloszlik. 

Görög narancstorta

gorog-narancstorta

Hozzávalók 24 szelethez

Torta:

  • 3 db bionarancs héja (a leve a sziruphoz kell)
  • 2 db egész bionarancs
  • 450 g réteslap
  • 200 g cukor
  • 240 ml olívaolaj
  • 250 g görög joghurt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 3 db tojás

Szirup:

  • 500 ml víz
  • 3 db bionarancs leve
  • 300 g cukor
  • 1 rúd fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A feljebb olvasható mennyiségek egy 23x33 centis tepsihez vagy 2 db 23 centi átmérőjű tortaformához elegendők. 

A réteslapokat tépjük, vágjuk kisebb darabokra, majd szórjuk szét őket egy sütőpapíron. Ne fedjék egymást a darabok. Hagyjuk így 2-3 órán át, míg teljesen kiszárad a tészta, majd törjük egészen kis darabokra. (Alternatívaként kb. 70 fokos sütőben is kiszáríthatjuk a tésztát.)

Reszeljük le 3 db bionarancs héját, majd facsarjuk ki a levüket. A héjra a tortában, a lére a szirupban lesz szükség.

Míg szárad a tészta, készítsük el a szirupot: a cukrot, a vizet és a fahéjrudat melegítsük össze egy lábasban. Mikor a cukor elolvadt, keverjük bele a narancslevet, majd húzzuk le a tűzről. Várjuk meg, míg teljesen kihűl, majd vegyük ki belőle a fahéjrudat.

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Vajazzunk ki egy 23x33 centis tepsit vagy 2 db 23 centi átmérőjű tortaformát. 

A 2 db egész narancsot vágjuk félbe, távolítsuk el a magokat. Dobjuk az egész narancsokat az aprítógépbe, majd daráljuk le. 

Adjuk a ledarált narancsokhoz az olívaolajat, a narancshéjat és a cukrot, majd dolgozzuk őket össze. Adjuk hozzá a joghurtot, a tojásokat, a vaníliát, a sütőport és a szódabikarbónát. Dolgozzunk mindent egybe.

Öntsük az így kapott masszát az előkészített réteslapdarabokra, forgassuk vele egybe. 

Öntsük az így kapott masszát a tepsibe, vagy osszuk szét a két tortaforma között.

Toljuk a sütőbe, a tepsiset 40-45 percig süssük, a tortaformásat 30-35 percig.

Ha elkészült, egy éles késsel vágjuk be a szeletek helyét, majd rögtön öntsük nyakon a sziruppal. Hagyjuk állni fél órát, hogy magába szívja a szirupot.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük